VIDEO | Alexandru Tănase, despre reformele PAS în domeniul justiției: Nu poți construi un stat de drept prin metode abuzive

Fostul ministru al Justiției și fost președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, consideră că blocajul din Justiție a fost provocat de actuala guvernare, care a recurs la metode abuzive, în intenția sa de a reforma sistemul. Potrivit lui, atât puterea, cât și justiția s-au pomenit într-o situație extrem de complicată, iar încercările de a forța nota, din ambele părți, vor acutiza și mai mult problema.  

Într-un interviu pentru postul public de televiziune, Alexandru Tănase a declarat că ceea ce s-a întâmplat vineri la Adunarea Generală a Judecătorilor a fost un fapt previzibil.        

„Chiar în momentul în care a fost anunțat startul reformei judiciare s-a văzut clar că nu există o strategie în acest sens, multe acțiuni au fost haotice și sporadice. A fost o decizie foarte neinspirată de a menține interimate în absolut în toate pozițiile cheie din justiție. Este absolut firesc că, într-un final, ea a culminat cu ceea ce a culminat. Așa că nu văd nimic ce nu putea fi prevăzut. Păcat că cei care și-au asumat efectuarea reformei justiției au subestimat aceste riscuri”, a menționat fostul ministru al Justiției.

Mai mult, el consideră că decizia magistraților de a amâna alegerea membrilor CSM este cumva firească, în condițiile în care au fost lipsiți practic de dreptul lor de a alege.

„Legea le oferă magistraților posibilitatea să-și aleagă reprezentanții lor în CSM. Or, autoritățile au modificat legislația în așa fel încât pe masa celor 300 de judecători au fost puse cinci candidaturi, dintre care trebuiau să voteze patru. Adică aici nici nu se pune problema de a alege. În mod clar, acest lucru a deranjat și a generat o anumită nemulțumire”, a punctat Tănase.

În context, el a criticat dur puterea pentru că, sub pretextul reformării justiției și a unor intenții nobile, recurge la abuzuri și ilegalități.

„Este vorba despre modificări conjuncturale de legislație, despre concursuri trucate, despre discursuri meritocratice în spatele cărora se ascundeau foarte multe interese clientelare. Chiar în ziua în care avea loc Adunarea Generală a Judecătorilor, în Monitorul Oficial au fost publicate niște modificări ale legislației care modifică regulile jocului în timpul jocului, ceea ce este absolut inadmisibil. Îmi pare foarte rău că puterea de la Chișinău nu înțelege un lucru foarte simplu: este imposibil să construiești un stat de drept prin metode abuzive. Lucrul ăsta nu au reușit să-l facă absolut nimeni”, a conchis Alexandru Tănase.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin