VIDEO | Dan Dungaciu: Între partidul doamnei Maia Sandu și Dodon nu e nicio diferență majoră. Ei se revendică din același proiect identitar

Republica Moldova a fost creată ca urmare a războiului hibrid dus de sovietici împotriva României, iar poziționarea partidului de guvernământ și al președintelui Maia Sandu, în legătură cu problema identitară, reprezintă cea mai importantă victorie a rușilor la Chișinău. Opinia aparține expertului geopolitic de la București, Dan Dungaciu, care consideră că, în acest context, între PAS și PSRM, condus de Igor Dodon, nu există nicio diferență de fond, deoarece ei se revendică din același proiect identitar.   

„Doamna Maia Sandu a guvernat cu domnul Dodon, când a venit domnul Kozak și i-a pus împreună. Și n-a crâcnit nimeni că e Rusia, că așa a trebuit. Deci, ei detestă, establishment-ul din jurul doamnei Maia Sandu, detestă noțiunea „Basarabia e România”. Nu adeziunea la ruși, să ne înțelegem, stați liniștiți, nu asta-i problema. Ei știu foarte bine despre ce este vorba”, a declarat Dungaciu, în cadrul emisiunii Marius Tucă Show, de la Gândul.ro.

Expertul de la București a mai accentuat că războiul hibrid dus de ruși împotriva Republicii Moldova și României nu a început acum, cum se insinuează.

„Din păcate, ei nu înțeleg, că această rupere identitară de România e cea mai mare victorie strategică a URSS și a Federației Ruse. Pentru că războiul hibrid împotriva Basarabiei n-a început acum, de un an-doi. Republica Moldova a fost creată ca urmare a unui război hibrid, împotriva României. Sovieticii au făcut asta și le-a reușit experimentul. Ei au zis că moldovenii nu sunt români, că moldovenii nu vorbesc limba română și într-o mare măsură le-a reușit acest experiment”, a explicat sociologul român.

Toți patriarhii ruși au fost la Chișinău, dar patriarhul României nu a primit o invitație

În opinia lui Dan Dungaciu, unul din argumentele care confirmă că actuala guvernare de la Chișinău este la fel de antiromânească precum precedentele, constă în atitudinea Maiei Sandu și a partidului său față de Biserica Ortodoxă Română și reprezentanța ei locală – Mitropolia Basarabiei.

„Ei nu-și dau seama, basarabenii de astăzi, că stilul ăsta de abordare, inclusiv discursul doamnei Maia Sandu, este expresia victoriei sovietice la Chișinău și ruptura asta profundă între România și Republica Moldova. De asta doamna Maia Sandu, încălcându-și promisiunea n-a dat clădirea Seminarului Teologic românilor, pentru că a venit deep state-ul moldovenesc și a zis: „Doamnă Maia Sandu, cum să dăm?…”

De asta niciodată, suntem în 2025, 100 de ani Patriarhie Română, Patriarhul României nu a primit nicio invitație să treacă Prutul. Niciun Patriarh al României nu a trecut Prutul! Toți patriarhii ruși au ajuns în Republica Moldova de câteva ori! La 100 de ani de Patriarhie, 1925-2025, nu-i dai patriarhului român o invitație să sărbătorim împreună 100 de ani de Patriarhie? Mitropolia Basarabiei, în perioada interbelică era numită „Mitropolia de aur”. Era singura mitropolie care avea o bancă”, a subliniat Dan Dungaciu.

Leave a reply

PUBLICITATE

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...