VIDEO | Joe Biden, reacție dură în urma unui raport în care e acuzat că are probleme de memorie: Sunt un om în vârstă şi ştiu ce fac, la naiba!

Președintele SUA Joe Biden se face vinovat de faptul că a sustras documente secretizat despre războiul din Afganistan și despre probleme de securitate americane, la momentul în care și-a încheiat mandatul de vicepreședinte, în 2017. Liderul de la Casa Albă însă nu va fi judecat penal deoarece „memoria sa este slabă și semnificativ limitată”, a decis procurorul special care s-a ocupat de acest caz, într-un raport publicat joi, relatează Reuters.

„Am luat în considerare faptul că, la proces, domnul Biden s-ar prezenta probabil în faţa unui juriu, aşa cum a făcut-o în timpul interviului nostru cu el, ca fiind un om în vârstă agreabil, bine intenţionat, dar cu o memorie slabă”, a scris Hur.

Hur a scris în raport că memoria lui Biden a fost „semnificativ limitată” atunci când a fost interogat de membrii echipei sale de investigatori.

„Nu îşi mai aducea aminte când a fost vicepreşedinte, nemaiştiind exact în ce an a început ori s-a încheiat mandatul său, nici exact anul morţii fiului său cel mare Beau”, a scris procurorul în raportul de 388 de pagini.

La scurt timp după apariția raportului, liderul american a convocat un briefing de presă surpriză la Casa Albă. Vizibil furios, Joe Biden a declarat că nu are probleme de memorie și a criticat în termeni duri faptul că autorii raportului au precizat că a uitat data morții fiului său, Beau.

„Sunt un om în vârstă şi ştiu ce fac, la naiba. Nu am probleme de memorie. Cum naiba îndrăzneşte?”, a declarat Biden.

Dar la câteva momente după ce și-a apărat memoria, Biden a făcut același tip de gafe care a alimentat îngrijorarea și criticile asupra acuității sale mentale. Când a vorbit despre situația din Israel și Gaza, Biden a spus că a vorbit cu președintele Mexicului când, de fapt, se referea la președintele Egiptului.

Ancheta a constatat că Biden a luat de la Casa Albă documente cu informaţii clasificate despre războiul american din Afganistan şi despre alte chestiuni de securitate naţională, inclusiv un memoriu scris de mână către preşedintele de atunci, Barack Obama, în 2009, în care erau aduse argumente împotriva unei sporiri planificate a trupelor în Afganistan, precum şi note scrise de mână legate de şedinţe de informare a serviciilor de informaţii şi întâlniri de securitate naţională, se arată în raportul lui Robert Hur.

Un avocat al lui Biden a apărat modul în care acesta a gestionat documentele.

„Echipa sa s-a autosesizat cu promptitudine cu privire la documentele clasificate care au fost găsite pentru a se asigura că aceste documente au fost imediat returnate guvernului, deoarece preşedintele ştie că acolo le este locul”, a declarat Richard Sauber, avocatul preşedintelui.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram