PLDM ia apărarea primarului din Bubuieci și spune că va boicota alegerile repetate: Guvernarea a comis un abuz evident, anulându-i mandatul

PLDM califică drept un abuz evident anularea mandatului primarului de Bubuieci și anunță că va boicota alegerile repetate, care urmează să fie organizate în această localitate. Mai mult, formațiunea le cere partenerilor de dezvoltare să intervină în acest caz și să apere dreptul fundamental al cetățenilor moldoveni de a alege și de a fi aleși.  

Într-un comunicat de presă, partidul condus de fostul premier Vlad Filat acuză actuala guvernare de imixtiune gravă în procesul electoral și încălcarea brutală a dreptului locuitorilor din Bubuieci de a-și alege primarul pe care și-l doresc.

„Partidul Liberal Democrat din Moldova constată cu îngrijorare că guvernarea nicidecum nu vrea să renunţe la practicile sale abuzive şi nedemocratice şi din nou atacă unul din drepturile fundamentale consfinţite în Constituţie – dreptul de a alege şi de a fi ales. Calificăm drept un abuz evident faptul că votul acordat de locuitorii din comuna Bubuieci, municipiul Chișinău, domnului Leonid Umaneţ a fost anulat într-o manieră de-a dreptul sfidătoare”, se menționează în comunicatul PLDM.

Astfel, formațiunea menționează că, în semn de protest, va boicota alegerile repetate pe care vrea să le organizeze puterea actuală.

„Nu este pentru prima dată când guvernarea, prin intermediul structurilor de stat pe care le controlează, recurge la astfel de acţiuni, dovedind că nu-i pasă de oameni şi de voinţa lor. Condamnăm şi de această dată acest grav derapaj antidemocratic şi ne exprimăm solidaritatea cu oamenii din comuna Bubuieci, care au dreptul singuri să decidă pe cine vor să vadă la conducerea Primăriei din localitatea lor. Anunţăm pe această cale că, deşi PLDM are propriul candidat la Primăria Bubuieci, vom boicota alegerile ce urmează să aibă loc în această comună, calificându-le drept o farsă inspirată de actuala guvernare a Republicii Moldova”.

În context, PLDM face un apel către partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova, „care, de-a lungul anilor, au investit mult în dezvoltarea democraţiei din Republica Moldova”, să ia act şi să se pronunţe pe marginea acestui „atentat al PAS la dreptul fundamental de a alege şi de a fi ales”.

Amintim că, la finele lunii ianuarie 2024, Comisia Electorală Centrală a declarat nule rezultatele alegerilor pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, municipiul Chișinău, ca urmare a unor decizii judecătorești. Motivul invocat oficial a fost că Leonid Umaneţ, care a candidat la alegerile din toamnă din partea MAN, n-ar avea studiile necesare.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram