Liderul separatist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, își dă din nou importanță în fața Chișinăului. Politicianul prorus susține că manualul de Istorie a românilor a fost editat pentru „a face propagandă” în stânga Nistrului. De asemenea, Krasnoselski nu ezită să-i intimideze repetat pe elevii din cele opt școli cu predare în limba română din stânga Nistrului, pentru faptul că ar studia „o istorie faslă” în care se vorbește despre „ocupație sovietică”.
„Vreau să mă adresez părinților copiilor pe care îi trimit să învețe în aceste școli. Cu sigurană aveți în familii eroii voștri, supraviețuitori și chiar victime. Analizați cu atenție ce istorie învață copiii voștri și ce se va întâmpla cu ei. Pe urmă, acești copii vă vor numi ocupanți. Asta e cel mai groaznic. Acest lucru se face intenționat de Moldova. Nu am nimic împotrivă ca să se învețe în limba română, însă am o atitudine meticuloasă față de istorie”, a declarat Krasnoselski.
Politicianul separatist a dat de înțeles că subiectul istoriei va fi mereu o condiție în discuțiile dintre Tiraspol și Chișinău.
„Stimați politicieni din Moldova, la noi totul e diferit. Așa că dacă cineva acolo vorbește de reintegrare, atunci să se gândească, mai întâi, la stare lor interioară, la istorie și la menirea lor și să-i numească pe eroi și criminali pe nume”, a mai adăugat Krasnoselski.
În februarie, Vadim Krasnoselski a declarat că vrea să interzică manulalele pentru clasa a XII-a „Istoria Românilor și Universală” în cele opt școli cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Politicianul prorus este deranjat de conținutul manualului, care ar „denatura istoria”, fiind de unele relatări despre mareșalul Ion Antonescu și despre utilizarea sintagmei „ocupație sovietică”.
Anterior, autoritățile de la Chișinău au precizat că manualul vizat nicidecum nu promovează nazismul, așa cum insinuează Tiraspolul și alți activiști proruși din R. Moldova. Potrivit responsabililor, manualul a fost elaborat de istorici cu cele mai înalte titluri științifice și aprobat de MEC, fiind asigurată corectitudinea științifică a conținutului. De asemenea, acesta are și informații despre genocidul evreilor și romilor pe teritoriile românești în cel de-al Doilea Război Mondial.
Potrivit Ministerului Educației, manualul de istorie se bazează pe fapte istorice, și nu pe interpretări, și că noua ediție oferă surse istorice care dau posibilitatea de a dezvolta gândirea critică asupra evenimentelor istorice. De asemenea, manualul nu face interpretări noi ale istoriei, ci scoate în evidență și alte adevăruri istorice, nu doar cele promovate de istoriografia sovietică despre motivele intrării României în cel de-al Doilea Război Mondial și a consecințelor acestui război asupra spațiului românesc.