VIDEO | Maia Sandu aprobă închiderea televiziunilor printr-o decizie a CSE: Instanța de judecată este o metodă pe timp de pace

„Instanța de judecată este o metodă pe timp de pace și atunci când instituțiile statului funcționează corespunzător”. Așa a argumentat președintele Maia Sandu de ce cele șase televiziuni autohtone au fost închise printr-o hotărâre a Comisiei pentru Situații Excepționale, dar nu în urma unei decizii a Consiliului Audiovizualului (CA) sau au unei instanțe judecătorești. Potrivit ei, televiziunile „erau finanțate din bani ilegali și făceau propagandă”. 

„Toate aceste posturi TV, conform explicațiilor Guvernului și CSE, sunt finanțate din bani ilegali și se implică în propagandă și dezbinare, ceea ce nu reprezintă adevărata misiune a presei. Presa ar trebui să ofere informații corecte și obiective. (…) Finanțarea ilegală reprezintă o problemă pentru procesul democratic în general și vom lupta împotriva ei, indiferent dacă este vorba despre presă, partide politice sau campanii electorale”, a declarat Maia Sandu la Jurnal TV.

Maia Sandu a dat de înțeles că atunci când este vorba de securitatea statului, pot lipsi astfel de procese democratice, cum ar fi o decizie a  CA sau a unei instanțe de judecată. Președintele a menționat că și în Uniunea Europeană se procedează la fel. 

„Dacă privim la Uniunea Europeană, acolo, aceste televiziuni au fost sancționate direct, fără a se recurge la instanțe de judecată. Într-adevăr, instanța de judecată este un mecanism în vreme de pace și când instituțiile statului funcționează corespunzător. Atunci când riscurile la adresa securității statului sunt semnificative, se folosesc astfel de instrumente. Aceste metode pot fi observate și în Uniunea Europeană, unde se aplică standarde mai ridicate”, a mai declarat Maia Sandu.

Amintim că, recent, CSE a suspendat licența de emisie a șase posturi TV, la cererea SIS, pe durata Stării de Urgență. Mai multe ONG-uri de media, partide politice și reprezentanți ai societății civile au criticat dur decizia și au solicitat autorităților să comunice neîntârziat argumentele și probele care au stat la baza acestei hotărâri.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *