VIDEO | Maia Sandu, la Consiliul Europei: „Democrația este în declin în fiecare regiune a lumii, nu și în Republica Moldova”

Președintele Maia Sandu a ținut astăzi un discurs la plenara celui de-al patrulea Summit al Consiliului Europe. Șefa statului a menționat că Republica Moldova a avansat mult, în ultimii doi ani, în ceea ce privește democrația, datorită voinței politice de care dă dovadă actuala guvernare. În același timp, ea a reitera sprijinul pentru Ucraina și a menționat că Republica Moldova se înscrie în registrul daunelor cauzate de Rusia, odată cu declanșarea războiului.

„Democrația este în declin în fiecare regiune a lumii, dar nu și în țara mea, Republica Moldova. În ultimii ani, am muncit asiduu, pentru a reduce influența oligarhilor în politică, economie și mass-media. Am început să curățăm sistemul de justiție corupt. Fără îndoială, avem încă mult de lucru, dar îmbunătățirea poziționării noastre în clasamentele internaționale reprezintă o dovadă a eforturilor și a hotărârii noastre politice de a ne consolida democrația”, a declarat Maia Sandu în fața liderilor europeni.

Totuși, ea a ținut să precizeze că agresiunea rusească în Ucraina a afectat securitatea națională și a creat un mediu incert, iar din această cauză, cetățenii „continuă să lupte cu repercusiunile economice, ale creșterii prețurilor la energie și ale perturbării rutelor comerciale”.

„Pentru ca democrația să aibă o șansă, economia noastră trebuie să se dezvolte, dezinformarea și și propaganda Rusiei trebuie dezarmate pentru ca democrația noastră să aibă o șansă. Cel mai bun mod de a ne consolida democrația și libertatea îl reprezintă aderarea la Uniunea Europeană. Moldova se înscrie în registrul daunelor cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia, continuăm să ajutăm Ucraina și ajutăm în continuare Republica Moldova”, a menționat președintele Maia Sandu.  

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *