România vrea să scape Republica Moldova de dependența energetică față de Rusia. Nicolae Ciucă: „Vom aduce gaze din Asia Centrală” | VIDEO

Guvernul României a aprobat un memorandum care prevede interconectarea energetică între România și Republica Moldova, atât în ceea ce privește alimentarea cu gaze naturale, cât și cu electricitate. Anunțul a fost făcut de premierul român Nicolae Ciucă, în cadrul Forumului de Securitate din regiunea Mării Negre și Balcani, care se desfășoară la București și la care participă și prim-ministrul moldovean, Dorin Recean.

Șeful executivului de la București a declarat că România ar putea deveni un hub de gaze, care să conecteze statele vecine la surse alternative, preponderent din Asia Centrală. În acest sens, el a menționat intenția de a dezvolta noi coridoare de transport a gazelor și petrolului, pe direcția Est-Vest, pentru a evita monopolul și constrângerile din partea Rusiei

„Deja sunt pași importanți făcuți pe coridorul Kazahstan-Azerbaidjan, ca legătură transcaspică, de unde intră fie în conducta BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan) la Ceyhan, fie poate urma ruta pe cale ferată la Batumi și pe vase către Constanța, deci, pe un transport de la est la vest și desigur, și în sens invers”, a menționat Nicolae Ciucă.

Potrivit lui, în prezent, un consorțiu România-Azerbaidjan studiază posibilitățile transportului de gaz lichefiat pe ruta Kulevi-Constanța.

„Studiul de fezabilitate urmează să fie finalizat în 12 luni și prevede o stație de lichefiere la Kulevi și una de delichefiere la Constanța Sud și introducerea gazului în conducte, de aici putând să fie transportat oriunde prin sistemul BRUA, care, iată, devine din ce în ce mai relevant”, a precizat premierul român.

În context, el a subliniat aceasta este o variantă suplimentară de furnizare de gaze pentru Europa, precizând că a examinat, împreună cu omologul său moldovean, Dorin Recean, posibilitățile ca Republica Moldova să beneficieze direct de aceste oportunități.

„Dacă se va dovedi viabilă în contextul noilor costuri energetice pe care războiul le-a determinat și care poate profila România ca hub de gaze pentru statele vecine, Republica Moldova, în primul rând, din producție proprie sau din import pe rute alternative. Pentru că este aici domnul prim-ministru cu care am avut o discuţie în această dimineaţă, vă spun că ieri, în şedinţa de guvern, am aprobat un memorandum prin care structurile Ministerului Energiei și companiile precum Transgaz, Transelectrica vor profila mai bine formal, interconectarea pe gaze și energie între România și Republica Moldova”, a mai spus premierul României.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram