VIDEO | Militarul american suspectat că a dezvăluit documente secrete, arestat. Este considerat autorul uneia dintre cele mai mari breșe de securitate din istoria SUA

Angajatul Gărzii Naţionale din SUA, suspectat că a publicat pe un grup de socializare documente clasificate aparţinând serviciilor secrete americane, a fost arestat preventiv de FBI, iar Congresul SUA va verifica de ce avea acces la date sensibile.

Agenţii FBI au descins joi la reşedinţa suspectului, în North Dighton, Massachusetts. Individul, în vârstă de 21 de ani, pe nume Jack Teixeira, a fost arestat.

“Arestarea efectuată astăzi evidenţiază angajamentul nostru continuu de a-i identifica, de a-i urmări şi de a-i trage la răspundere pe cei care trădează încrederea ţării noastre şi generează riscuri de securitate naţională”, a comunicat Biroul Federal de Investigaţii (FBI), conform postului de televiziune CNN.

Imagini cu momentul arestării lui Jack Teixeira de către agenții FBI

Congresul SUA porneşte o anchetă

Comisia pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor va lansa o anchetă pentru a afla circumstanţele în care militarul de 21 de ani avea acces la informaţii sensibile.

“Va trebui să organizăm audieri pentru a afla caracterul documentelor, mai ales când este vorba de ceva atât de volatil precum situaţia de pe câmpul de luptă din Ucraina”, a declarat preşedintele Comisiei pentru Informaţii a Camerei Reprezentanţilor, Michael Turner.

Şi preşedintele Joe Biden s-a declarat preocupat de cazul publicării în mod neautorizat a documentelor clasificate atribuite serviciilor americane, subliniind că investigaţia este în curs şi că nu există niciun risc imediat.

“Sunt preocupat de aceste scurgeri de informaţii. Sunt preocupat că s-a întâmplat aşa ceva, dar nu există nimic despre care să ştiu că ar genera consecinţe imediate”, a afirmat Biden.

Publicarea ilegală a documentelor secrete este investigată de către Departamentul american al Apărării şi de către Departamentul Justiţiei. Pentagonul a admis că difuzarea neautorizată a acestor informaţii, multe referitoare la conflictul militar din Ucraina, generează “un risc foarte grav” în materie de securitate naţională. Unul dintre documente, citat de cotidianul The Washington Post, relevă dubii emise de Administraţia SUA asupra eficienţei eventualei contraofensive a Ucrainei, o evaluare care intră în contradicţie cu poziţia publică a Washingtonului.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *