VIDEO | Patriarhul Daniel, așteptat cu brațele deschise în R. Moldova. 64% dintre cetățenii moldoveni își doresc o vizită a capului BOR în stânga Prutului

Patriarhul Daniel este persoana publică din România care este dorită de cea mai mare parte a cetățenilor din Republica Moldova. 64 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de CBS-Axa spun că și-ar dori ca liderul spiritual al Bisericii Ortodoxe Române să treacă Prutul. Studiul mai arată că doar puțin peste 15 la sută s-ar pronunța împotrivă, iar 20 la sută n-au știut ce să răspundă.

În opinia sociologului român Dan Dungaciu, unul dintre autorii sondajului de opinie, acest lucru este extrem de interesant și ar trebui analizat foarte atent.

„Cel mai așteptat politician, cu ghilimelele de rigoare, în Republica Moldova, este Patriarhul României. 64 la sută ar dori ca Patriarhul României să vină în Republica Moldova. Niciun politician nu are așa ceva. Dintre care 7% ruși. Este foarte interesant de ce. Mitropolia Basarabiei este o instituție puțin cunoscută și în România și mult mai puțin cunoscută de cât ar trebui și în Republica Moldova. Are vreo 32% de adepți, susținători, deși, în teritoriu, nu are 32 la sută, dacă numărăm parohiile, pentru că majoritatea sunt subordonate Bisericii Ortodoxe Ruse. Percepția însă este că-i mai mare decât e, ca și dorința ca Patriarhul României să treacă Prutul”, a explicat Dan Dungaciu, în cadrul emisiunii Marius Tucă Show.

În acest context, expertul de la București se întreabă cum, într-un context politic și geopolitic atât de complicat patriarhul unei biserici din spațiul european, euroatlantic, să nu se ducă în Republica Moldova.

„Niciun patriarh român nu a trecut Prutul până acum. Când ai 64 la sută dorință ca Patriarhul român să treacă Prutul, este un instrument care la nivelul țării reale, nu la nivelul țării legale, ar putea să sedimenteze niște opțiuni”, a mai spus Dan Dungaciu.

Astfel, în opinia lui, Biserica Ortodoxă Română poate juca un rol crucial în depășirea crizei identitare cu care se confruntă în continuare cetățenii moldoveni.

„Problema în R. Moldova este că dacă vrei să lupți cu dezinformarea, explică-i lui ce este el. Pentru că dacă nu știi cine ești, orice vânt bate, te poate apuca. Orice boare vine, te apucă răceala. Când nu știi cine ești, nu poți să ai politică externă. Când nu știi cine ești, nu știi în ce direcție te duci, n-ai nicio fermitate și nu ai o convingere a propriilor tale opțiuni. (…) R. Moldova este născută ca o problemă identitară. Atât timp cât chestiunea identitară nu este lămurită, tot războiul nostru împotriva dezinformării ratează punctul principal. Apropo de vizita Patriarhului acolo, de prezența bisericii românești acolo, lupta noastră cu Rusia de fapt și dezinformarea este o prezență identitară mai fermă acolo”, a subliniat sociologul român.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram