Marele pelerinaj de la Iași, care are loc anual în preajma praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, zi în care orașul Iași își sărbătorește hramul, demonstrează că apartenența României la Uniunea Europeană nu presupune renunțarea la tradiții și la credința ortodoxă. O spune primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, într-un interviu, acordat portalului ZIUA.md.
Potrivit edilului capitalei Moldovei istorice, evenimentele care se petrec în aceste zile la Iași au o importanță foarte mare, deoarece scot în evidență identitatea creștin ortodoxă a poporului român.
„Este o sărbătoare foarte mare a creștinătății și avem mulți vizitatori care se închină la sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva și se roagă pentru binele lor, al familiilor lor și pentru pace în general. Este extrem de important, pentru că am reușit să le arătăm tuturor că nu ne-am pierdut credința, că nu uităm de originile noastre, nu uităm ce au făcut înaintașii”, a menționat Mihai Chirica.
În opinia lui, acesta poate fi un exemplu și pentru Republica Moldova și arată că integrarea europeană nu înseamnă pierderea identității.
„Nu ne interzice nimeni să ne închinăm, să ne facem biserici din bani europeni, să ne reparaăm monumentele istorice, să promovăm cultul nostru istoric ortodox sau celelalte culte asociate, care conviețuiesc aici. Identitatea nu ne este dizolvată. Iar pentru cei care ne vizitează în aceste zile, fie moldoveni de pe malul stâng, fie moldoveni de pe malul drept sau de peste tot din țară sau din lume, le mulțumesc pentru efortul pe care îl fac, uneori stând și zece zile în pelerinaj către Sfaânta Cuvioasă Parascheva și care reușesc să dea inimă și culoare acestei sărbători”, a mai spus primarul municipiului Iași, Mihai Chirica.