VIDEO | Primarul orașului Kiev, Vitali Kliciko, în exclusivitate pentru ZIUA.MD: Putin nu are nevoie de ucraineni, ci are nevoie de teritorii pentru a restabili Imperiul Sovietic 

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, are nevoie de teritorii noi, nu de ucraineni, iar obiectivul Rusiei în atacurile asupra Kievului, dar și în ceea ce privește Ucraina în general, este să producă o ruptură psihologică în rândul populației. Declarațiile au fost făcute de primarul orașului Kiev, Vitali Klichko, în cadrul unui interviu, oferit în exclusivitate pentru ZIUA.MD. De asemenea, edilul este convins că tot mai mulți cetățeni ruși încep să se întrebe despre motivele reale ale acestui război. 

„Este extrem de dificil să explicăm logic în ce constă scopul tuturor atacurilor care au avut loc în acest an și jumătate asupra orașului Kiev: distrugerea infrastructurii critice a orașului, dorința de a lăsa locuitorii orașului fără căldură, apă sau lumină. Observăm că scopul central al acestor atacuri constă în influențarea psihologică a oamenilor, inducerea depresiei în rândul populației și, în cel mai bun caz, determinarea ucrainenilor să-și facă bagajele și să plece în altă parte, ideal peste hotare, lăsând în urmă un teritoriu liber pentru ruși. Aceasta confirmă încă o dată că Putin nu are nevoie de noi, de ucraineni. Scopul lui Putin este să anexeze noi teritorii. Scopul lui Putin este Ucraina, iar cei care nu împărtășesc această viziune sunt pur și simplu eliminați. Imaginile șocante din Bucea, Irpin și Gostomel, pe care, cred, întreaga lume le-a văzut, servesc ca dovadă în acest sens. O persoană cu o înțelegere normală a lucrurilor nu poate să-și explice care este rațiunea din spatele uciderii femeilor, bătrânilor și copiilor. Statisticile arată că peste nouă milioane de ucraineni se află în prezent în afara Ucrainei. Aproximativ același număr de persoane au fost strămutate în interiorul țării. Aceasta reprezintă o tragedie imensă pentru Ucraina”, a declarat Vitali Kliciko pentru ZIUA.MD.

De asemenea, edilul a confirmat că atacul din aceasta noapte a fost unul dintre cele mai mari din ultima perioadă. 

„Într-adevăr, acest atac a fost unul dintre cele mai mari din ultima perioadă. Acesta a fost un atac mixt, implicând un număr mare de rachete, aproximativ 20, și, de asemenea, un număr considerabil de drone. Aceasta se referă doar la zona Capitalei. Toate țintele aeriene au fost distruse. Însă, spre mare le nostru regret, o parte din aceste rachete au fost distruse nemijlocit deasupra orașului, cauzând izbucnirea unor incendii. De asemenea, doi oameni au decedat. Ambii erau bărbați în vârstă de 40 de ani. Încă patru persoane au fost rănite, dintre care două se află acum în spital”, a declarat Vitali Kliciko.

În același timp, potrivit primarului de la Kiev, deocamdată, nu putem vorbi despre o nouă cotitură în războiului din Ucraina. Totuși, Kliciko este convins că în societatea rusă au început procese ireversibile.

„Vedem deja că apar voci, inclusiv printre cei aflați în tabăra lui Putin, care se întreabă: oare mai este necesar acest război? Și încep să critice conducerea Rusiei, inclusiv pe președintele Putin. Un exemplu în acest sens este Igor Strelkov, care a fost întotdeauna un susținător aprig al lui Putin. Sunt convins că tot mai mulți oameni din Federația Rusă vor adresa întrebări atât Guvernului, cât și lui Putin: Care este scopul? De ce asistăm la apariția unei noi „cortine de fier”? De ce cetățenii ruși sunt priviți cu neîncredere în țările democratice? De ce companiile internaționale și brandurile mondiale se retrag din Rusia? Și cea mai importantă întrebare pe care cetățenii ruși o vor adresa guvernului: Care este sensul și de ce și-au pierdut viața fiul meu, fratele meu, soțul meu, ruda mea în acest război și care este scopul acestui război? Scopul acestui război este clar pentru toți: Putin nu este de acord cu faptul că Ucraina își dorește să facă parte din familia europeană și să devină un stat democratic. Putin vede Ucraina exclusiv ca pe o parte a Imperiului Rus. El declară că Ucraina nu reprezintă un stat independent, ci este o parte a Imperiului Rus, iar obiectivul său este să refacă Imperiul Sovietic. Aceleași declarații le auzim și în ceea ce privește Polonia, Țările Baltice și Moldova”, a punctat Kliciko.

Interviul integral cu primarului orașului Kiev, Vitali Kliciko, va fi publicat, în curând, pe canalul de telegram ZIUA.MD

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram