VIDEO | Proteste masive ale agricultorilor în Franța. Fermierii au aruncat cu bălegar peste mai multe clădiri guvernamentale

Într-un gest de revoltă fără precedent, fermierii francezi au declanșat proteste masive împotriva reglementărilor guvernamentale considerate a fi excesive și amenințătoare pentru modul lor de viață tradițional. În cursul acestei săptămâni, demonstranții au transmis un mesaj puternic, aruncând cantități mari de bălegar pe clădirile guvernamentale, vandalizând spații oficiale și blocând drumurile.

Protestatarii, purtând pancarte cu mesaje precum „Franța, îți mai vrei fermierii tăi?” și „Fără sprijin, Franța moare de foame”, au exprimat nemulțumirea față de impozitele ridicate și alte reforme guvernamentale, dar și împotriva interdicției Uniunii Europene asupra folosirii glifosatului, un erbicid controversat.

Protestele au escaladat în violențe, cu demonstranții aruncând ouă în clădirile guvernamentale, incendiind vehicule și blocând drumurile cu cauciucuri. Sute de fermieri au paralizat traficul în apropierea clădirilor consiliului din jurul orașului Saint-Brieuc.

Organizatorii protestelor au subliniat că aceste manifestații vor continua până când guvernul va oferi agriculturii franceze mijloacele necesare pentru a aborda în mod adecvat problemele legate de alimentație, energie și mediu.

Comisia Europeană a anunțat recent reînnoirea autorizării glifosatului în Uniunea Europeană pentru următorii 10 ani, în pofida îngrijorărilor privind posibilele efecte asupra sănătății umane și a mediului. Autorizaţia în vigoare acum în UE, înnoită în 2017 pentru 5 ani, apoi prelungită cu un an, expiră la 15 decembrie.

Ministrul francez al agriculturii, Marc Fesneau, a declarat că o interdicție totală a glifosatului nu este posibilă în prezent, invocând lipsa de alternative pentru fermieri. În ciuda clasificării glifosatului ca un „cancerigen probabil” de către Organizația Mondială a Sănătății în 2015, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară a indicat că nu a identificat un „domeniu de preocupare critică”.

Țările de Jos au fost zguduite de proteste similare în ultimii ani împotriva limitelor emisiilor de azot, care ar fi dus la închiderea a mii de ferme. Acest lucru, susține presa internațională a jucat un rol important în faptul că populistul Geert Wilders a câștigat alegerile de luna trecută.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram