Județul Mehedinți din România va finanța integral reconstrucția sistemului de aprovizionare cu apă din satul Hansca, raionul Ialoveni. Primăria localității a fost notificată, în data de 1 aprilie, despre faptul că autoritățile județene au aprobat alocarea în acest scop a 1,2 milioane de lei moldovenești. Decizia vine ca urmare a acordului de înfrățire semnat între cele două administrații.
Într-o postare pe Facebook, primarul satului Hansca, Elena Mosneguțu, menționează că, datorită banilor alocați de Consiliul Județean Mehedinți, în localitate va fi construit un castel de apă, o scară monolită, va fi reparată încăperea pentru echipamentul electric, va fi construit gardul de împrejmuire a zonei de protecție a sondei, în plus va fi amenajat teritoriul și va fi construit drumul de acces către acest obiectiv.
„Mulțumesc din suflet domnului președinte al CJ Mehedinți, Aladin Georgescu, și consilierilor județeni care au susținut hotărârea în cauză. Vă datorez respect și vă doresc succes în toate activitățile la nivelul județului Mehedinți! Mulțumesc domnului Iurie Ciocan, președinte PSD România în Republica Moldova, pentru menținerea relațiilor de prietenie, comunicare și colaborare între România si Republica Moldova. Dumnezeu să binecuvânteze România și pe toți românii de pretutindeni”, se spune în postarea primarului de Sansca.
Cu o reacție a venit și Iurie Ciocan, liderul PSD România în Republica Moldova, cel care a intermediat comunicarea între cele două administrații.
„Înfrățirile între localitățile românești de pe cele două maluri ale Prutului înseamnă nu doar gesturi simbolice, ci acțiuni care pot contribui direct și nemijlocit la confortul și bunăstarea cetățenilor. Îi felicit pe locuitorii satului Hansca, condus de doamna primar Elena Mosneguțu, și sper că, în curând, alimentarea cu apă a gospodăriilor nu va mai fi o problemă”, a scris Iurie Ciocan.
Acordul de Cooperare și Parteneriat între Consiliul Județean Mehedinți din România și Primăria satului Sansca, raionul Ialoveni, a fost semnat în data de 29 august 2024. Potrivit scrisorii de intenție pentru înfrățire, acesta se va materializa prin sprijin pentru dezvoltarea localităților, schimb de experiență, cooperare în diverse domenii, precum și transfer de tehnologii și bune practici.
Județul Mehedinți are o populație de peste 234 de mii de locuitori și este format din 66 de localități: două municipii, trei orașe și 61 de comune.