Dacă vrei să fii parte a lumii civilizate, trebuie să respecți recomandările Comisiei de la Veneția. Este mesajul transmis guvernării de Alexandru Tănase, fost președinte CC și fost ministru al Justiției. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei emisiuni de la N4, unde constituționalistul Alexandru Tănase a fost întrebat dacă actuala putere ar trebui sa respecte recomandările venite din partea instituției europene. Asta în condițiile în care, atunci când se aflau în opoziție, reprezentanții PAS și Maia Sandu cereau să fie respectate avizele Comisiei de la Veneția.
„Eu îmi amintesc în perioada regimului odios când cineva dintre cei de la guvernare încercau să spună că ceea ce spune Comisia de la Veneția este o recomandare, care era opinia opoziției? Nu se poate. Suntem parte a Consiliului Europei. Buna credință ne obligă să respectăm în totalitate, pentru că sunt cele mai înalte standarde. Sigur că ele sunt recomandări, pentru că nimeni nu poate impune unui stat suveran să facă ceva sau să nu facă. Comisia de la Veneția emite recomandări, dar este acel tip de recomandări, care trebuie să ține cont de ele dacă vrei să fii parte a lumii civilizate. Nu ai cum să le ignori”.
Potrivit lui Tănase, recomandările Comisiei de la Veneția ce țin de problemele de fond ale justiției nu pot fi ignorate.
„Când este vorba de reformat justiția, de independența justiției – pardon. Noi avem un principiu care derivă din Convenția Europeană a Drepturilor Omului despre controlul judiciar. El trebuie să fie unul efectiv și nu iluzoriu. Atunci când Parlamentul dă o lege și spune că actul administrat emis de Comisia de la Veneția poate fi verificat doar dacă e tipărit pe hârtie sau nu sau dacă cerneala e albastră sau neagră, dar în schimb tu nu poți să te bagi pe fond, unde de fapt este esența. Și când îți spune că nu ai voie să o modific și nu au voie să obligi apare o problemă. Controlul judiciar este unui efectiv sau unul iluzoriu. Aici intrăm în zona recomandărilor Comisiei de la Veneția și de care trebuie să se țină cont”, afirmă Tănase.
Una dintre legile asupra căreia Comisia de la Veneția s-a expus în termeni duri de când PAS a preluat puterea vizează legea SIS.
„Legea propusă afectează în mod clar drepturile fundamentale, este contrară statului de drept, unul dintre principiile de bază ale unei societăți democratice și ar trebui revizuită”, a transmis Comisia de la Veneția.