Mitropolia Basarabiei a săvârșit o slujbă specială, cu ocazia Zilei Naționale a României. Serviciul divin a fost oficiat de un sobor de preoți și diaconi, în frunte cu mitropolitul Petru, la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din Chișinău. Clericii și credincioșii s-au rugat pentru propășirea neamului românesc și le-au adus un omagiu făuritorilor României Mari.
În mesajul său de felicitare pentru români, mitropolitul Petru a menționat că această sărbătoare este un prilej de a ne celebra istoria, cultura, spiritualitatea și valorile care ne definesc ca națiune.
„Cu ocazia Zilei Naționale a României, aducem cele mai sincere felicitări poporului român din Basarabia și din întreaga lume. Această zi de sărbătoare națională este un prilej de a celebra istoria, cultura, spiritualitatea și valorile care ne definesc ca națiune. Într-un moment în care trecutul, prezentul și viitorul se împletesc într-un ceremonial al recunoștinței și al aspirațiilor noastre comune, aducem un profund omagiu actului solemn al proclamării României Mari, dar și jertfei și curajului celor ce au contribuit la întărirea și afirmarea duhului național”, se spune în mesajul întâistătătorului Mitropoliei Basarabiei.
În cuvintele de învățătură preoții Mitropoliei Basarabiei au vorbit despre importanța unității de Neam și Credință.
„Este o zi care ne marchează pe fiecare dintre noi și ne răscolește acest sentiment de dragost de neam, dragoste de țară, dragoste de Hristos. Pentru că, atunci când spui cuvântul român, eu personal văd și dragoste de Hristos și văd și creștinul acela autentic, adevărat a cărui sămânță a lăsat-o și cultivat-o Sfântul Apostol Andrei. De aceea, am venit cu recunoștință în fața bunului Dumnezeu și a înaintașilor noștri, care au luptat mult și au vărsat sânge, ca să fim într-o unitate de Neam. Și, desigur, pe această cale aduc și felicitări tuturor românilor din toate colțurile lumii și nădăjduim că bunul Dumnezeu, văzându-ne în unitate și dragoste ne va binecuvânta”, a declarat, pentru ZIUA.md, părintele Iurie Nistor, protopop de Chișinău.
„Sfântul Apostol Andrei, încreștinătorul românilor, ne-a adus această credință pentru pace. Și ne bucurăm, iată, că pe tărâmul României Mari, în Basarabia, suntem uniți astăzi în cuget și în gând cu frații de dincolo de Prut, într-o biserică a Neamului, biserica românească, cea care îi adună pașnic pe toți cei ai săi. Ne vom bucura că această mitropolie, singura unitate canonică ortodoxă din acest spațiu să fie cea care propășește și cea care-i adună pe toți laolaltă care gândesc că Hristos este pentru pace”, ne-a spus părintele Sergiu Aga, parohul Bisericii „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” din Orhei.
După săvârșirea Te Deum-ului, preoții și enoriașii au mers la evenimentul de lansare a cărții „Mitropolia Basarabiei: Istorie și Tradiție. Culegere de Documente și Materiale”, Volumul I, care a avut loc la la Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu” din Capitală.