VIDEO | Veronica Dragalin tună și fulgeră! A cerut CSM să-l pedepsească pe judecătorul care a decis să examineze cu ușile închise dosarul lui Vladimir Andronachi

Șeful Procuraturii Anticorupție a ieșit astăzi cu o reacție dură la adresa magistratului Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care a dispus examinarea cu ușile închise a cauzei penale de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi în dosarul ,,Frauda Bancară”. Potrivit ei, această decizie nefondată încalcă legea, Constituția Republicii Moldova și principiile europene. 

„Procuratura Anticorupție este de poziția fermă că toate cazurile de corupție trebuie judecate în ședințe publice, dar în special cauze care vizează interesul social, cum este frauda bancară, și persoane care dețin sau au deținut funcții de demnitate publică. Societatea are dreptul să cunoască cum a fost comisă cea mai mare fraudă din istoria Republicii Moldova prin care au fost sustrase miliarde de lei de la cetățeni. În plus, societatea are dreptul să cunoască despre acțiunile persoanelor care dețin sau au deținut funcții publice care aveau obligație să acționeze mereu în interesul statului și a cetățenilor. Mai mult ca atât, ședințele publice permit cetățenilor să observe direct modul în care funcționează sistemul de justiție și să ceară socoteală procurorilor, judecătorilor, avocaților și inculpaților pentru acțiunile acestora în cadrul ședințelor de judecată. Procesele publice, de asemenea, asigură dreptatea și arată dacă sistemul nostru de justiție funcționează în mod corect și imparțial”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Anticorupție. 

Potrivit lui Dragalin, judecătorul a respins argumentele procurorilor de a  examina cauza în ședință publică și a acceptat argumentul inculpatului, care a invocat faptul că ,,eventuale reportaje și/sau emisiuni legate de prezentul proces judiciar riscă să-i afecteze emoțional” familia. Judecătorul a mai argumentat că probele acumulate de la instituții financiare ,,constituie secret bancar” și că ,,în materialele cauzei se conțin informații care se atribuie inclusiv la secretul de stat.”

„Această decizie nefondată încalcă Legea, Constituția Republicii Moldova și principiile Europene. Venim cu un îndemn public și urgent către Parlament să modifice Codul de procedură penală, care să permită procurorilor să conteste așa tip de hotărâri judecătorești contrare normelor legale. Procuratura Anticorupție va solicita Consiliului Superior al Magistraturii intervenția legală pentru inițierea unei proceduri disciplinare împotriva judecătorului care a luat această decizie ce contravine Codul de procedură penală, Constituției și Convenției Europeane. Solicităm ca nou-formatul CSM, să examineze sesizarea pe acest caz cât de curând posibil”, se mai arată în adresarea Veronicăi Dragalin. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *