Vlad Filat, achitat în dosarul de spălare de bani, cauză examinată cinci ani. Liderul PLDM: A venit timpul când învinuirile ilegale trebuie să aibă și consecințe

Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, fostul premier, Vlad Filat, a fost achitat în dosarul în care era învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Sentința a fost pronunțată azi, 7 mai, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Politicianul susține că se aștepta la „orice situație” și spune că, potrivit practicii anterioare a procurorilor, decizia va fi atacată în instanțele superioare.

„Acest doar durează deja de nouă ani, procesul în instanță este de cinci ani de zile. Dincolo de faptul că eu sunt călit, într-un fel, cu toate aceste situații, dar este vorba de familie, mai multe elemente, adică această stare de incertitudine nu-ți permite să ai viață normală. Urmează să vedem partea motivantă a sentinței. Cred că suntem la un început de drum, deoarece în Republica Moldova nu am văzut situații în care o achitare să nu urmeze cu o contestare din partea Procuraturii, chiar dacă lucrurile sunt la suprafață. Eram într-o stare de așteptare la orice situație. Orișice soluție ar fi fost dată, eu aș fi participat la această emisiune. Cred că în R. Moldova a venit deja timpul când învinuirile ilegale, ținutul oamenilor prin instanțe ani de zile, fiind clar că dosarele trebuie să aibă probe, trebuie să aibă și consecințe. Nu mă refer doar la despăgubiri, care vin din partea bugetului, mă refer la cei care instrumentează dosarele și insistă”, a declarat presei Vlad Filat după decizia instanței.

Potrivit învinuirii, în 2013, Filat ar fi spălat prin companiile unei persoane apropiate 12,8 milioane de lei „dobândiți prin acțiuni de corupție” din Banca de Economii. Fostul demnitar ar fi cheltuit banii pentru servicii de consultanță oferite de o companie americană în campania electorală pentru PLDM, transmite Europa Liberă.

În 2016, fostul premier a fost condamnat la 9 ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Dosarul a fost deschis în 2015, în urma denunțului oligarhului Ilan Șor. Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015 în timpul ședinței Parlamentului și arestat ulterior.

În vara anului 2019, instanța i-a scurtat termenul de detenției cu 709 de zile din cauza condițiilor proaste din penitenciar. În decembrie 2019, Filat a fost eliberat condiționat.

Pe 31 decembrie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a constatat că autoritățile moldovene i-au încălcat lui Filat dreptul la un proces echitabil, deoarece procesul a avut loc cu ușile închise. Instanța i-a acordat o compensație de 7.500 de euro.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *