În primăvara acestui an, noul responsabil militar al Moscovei, care supraveghea securitatea în regiunea Kursk, a desființat un consiliu însărcinat cu protecția regiunii de frontieră vulnerabile. General-colonelul Alexander Lapin a declarat că armata era singura forță care avea puterea și resursele necesare pentru a proteja granița Rusiei, scrie The Wall Street Journal cu referire la un oficial din serviciile de securitate ruse.
Acest plan a lăsat încă o breșă în apărările slabe ale graniței Rusiei, care au cedat la începutul acestei luni, când trupele ucrainene au executat o ofensivă fulgerătoare peste granița în Kursk. Trupele ucrainene au traversat granița pentru a găsi trupele ruse în dezordine. Au avansat rapid și acum spun că ocupă peste 1.000 de km pătrați din teritoriul rus.
Este clar că Lapin nu a fost singurul responsabil pentru prima invazie străină a teritoriului rus de la al Doilea Război Mondial încoace. El s-a confruntat cu o lipsă acută de oameni. Dar greșeala sa este caracteristică unei conduceri superioare adesea deconectate de realitățile de pe câmpul de luptă, ceea ce acum afectează Moscova, în timp ce încearcă să alunge forțele ucrainene de pe teritoriul său.
De la începutul războiului, gândirea centralizată și ierarhică a Rusiei, una dintre caracteristicile definitorii ale Rusiei sub președintele Vladimir Putin, a eșuat pe câmpul de luptă. A împiedicat planificarea realistă la Kremlin și, atunci când aceste planuri au eșuat, a împiedicat forțele ruse să improvizeze și să reacționeze la evenimentele în desfășurare rapidă.
„Verticala puterii lui Putin este încă în funcțiune, dar deocamdată funcționează împotriva obiectivelor Rusiei pe teren” a spus William Courtney, fost diplomat american și senior adjunct la Rand (o organizație de tip think tank care a fost fondată cu scopul inițial de a efectua cercetare și analiză pentru forțele armate ale Statelor Unite).
„Și, având în vedere că planificarea Rusiei vine de la vârf, răspunsurile la evenimente neașteptate și rapide sunt incredibil de afectate, fără ca nimeni de pe teren să preia inițiativa.”
Nu este clar dacă consiliul interinstituțional dizolvat de Lapin, o structură care combina ofițeri militari cu oficiali locali și regionali de securitate, ar fi ajutat la organizarea unui răspuns coerent din partea Moscovei. Dar, fără un organism centralizat responsabil de răspunsul Rusiei, eforturile Moscovei de a elimina forțele Kievului au fost până acum haotice și ineficiente.
Agențiile de securitate ruse, inclusiv Ministerul de Interne și Serviciul Federal de Securitate, s-au confruntat cu Ministerul Apărării pentru a coordona răspunsul, ceea ce a dus la o reacție lentă și dezorganizată.
„Rusia încă își coordonează reacția la această incursiune a Ucrainei. A existat un răspuns destul de lent și împrăștiat,” a spus generalul Christopher Cavoli, comandantul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, vorbind joi la Consiliul pentru Relații Externe. „Parte din aceasta se datorează faptului că nu era clar cine este responsabil.”
Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Nu a emis public nicio explicație despre cum a permis forțelor ucrainene să treacă pe teritoriul rusesc.
La câteva ore după incursiunea Ucrainei, șeful Statului Major General al Rusiei, generalul Valeri Gherasimov, a declarat că forțele lui Lapin și grănicerii lucrează „pentru a distruge inamicul în zonele adiacente direct graniței ruso-ucrainene.”
Gherasimov nu a mai apărut public de la incursiune.
În zilele premergătoare invaziei Ucrainei, corespondenții militari ruși au raportat că echipa lui Lapin a trimis la Moscova avertismente privind o creștere a efectivelor ucrainene pe linia frontului. Totuși, având în vedere că o astfel de tactică fusese utilizată anterior de ambele părți ca parte a războiului psihologic, Moscova a ales să ignore aceste avertismente, potrivit unor surse familiarizate cu manevrele de la frontieră.
Indiferent de informațiile despre mișcările militare, trupele aflate sub comanda lui Lapin nu au reușit să acționeze, impunând linii defensive sau plasând mine așa cum făcuseră soldații ruși anul trecut pentru a împiedica o contraofensivă majoră și bine previzibilă a Ucrainei. Când soldații ucraineni au intrat în zona neutra dintre Ucraina și Rusia, nu au întâmpinat nicio rezistență și, în interiorul Rusiei, nu au găsit nicio forță de apărare teritorială care să îi încetinească.
Forțele ucrainene au folosit bruiajul electronic pentru a dezactiva comunicațiile, lăsând forțele ruse incapabile să își contacteze comandanții. Forțele ruse ușor înarmate au fost prinse în spatele liniei frontului și s-au împrăștiat în pădure. Unele au montat rezistență localizată, atacând trupele ucrainene care se deplasau pentru a curăța zona în urma trupelor de asalt. Dar sute de soldați ruși, mulți dintre ei recruți, pur și simplu s-au predat.
„La Moscova, pur și simplu nu se gândea nimeni că un astfel de scenariu ar putea avea loc,” a spus Konrad Muzyka, director al centrului de analiză Rochan Consulting, cu sediul în Polonia, specializat pe armata rusă.
Planificarea defensivă a fost aproape la fel de dezastruoasă ca și invazia inițială a Rusiei, când planificatorii militari, bazându-se pe informații defectuoase și pe o credință că armata ucraineană se va prăbuși sub un atac pe scară largă, au trimis coloane de blindate în Ucraina într-o formație de paradă, făcându-le ținte ușoare pentru drone și arme antitanc.
În circumstanțe normale, aceștia ar fi avut în jur de 120 de vehicule blindate, inclusiv tancuri și transportoare blindate de personal. În prima lor întâlnire armată, recruții probabil aveau între 10 și 20 de vehicule, a spus Muzyka.
Nu a fost prima dată când o planificare deficitară și lipsa de oameni s-au combinat sub comanda lui Lapin. La începutul lunii septembrie 2022, forțele ucrainene au lansat un atac surpriză în nord-estul Ucrainei. Fără ca rușii să-și fi fortificat suficient pozițiile șubrede de pe linia frontului, ucrainenii au trecut peste ei folosind vehicule de teren rapide, urmate de eșaloane blindate mai grele. Linia ofensivă a Rusiei s-a prăbușit, iar Ucraina a reușit să recupereze mii de kilometri pătrați din nord-estul Ucrainei.
În urma acestui dezastru, liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a cerut demisia acestuia: „L-aș retrograda pe Lapin la soldat simplu, i-aș lua medaliile și l-aș trimite pe liniile frontului cu o mitralieră.”
Acum, pe măsură ce Rusia încearcă să obțină un avantaj pe propriul teritoriu, aduce unele forțe din estul Ucrainei, chiar dacă asta înseamnă să ia forță de muncă de pe linia frontului. Răspunsul greșit a arătat că incursiunea Ucrainei pe teritoriul rus a lovit punctul slab al Moscovei: planificarea în situații de urgență.