Zeci răniți și sute de oameni reținuți pe aeroportul din Mahacikala. Protestatarii riscă până la 15 ani de închisoare

Mahacikala

Revolta de pe aeroportul din Mahacikala s-a încheiat cu reținerea a cel puțin 60 de persoane. În total, poliția a identificat peste 150 de participanți activi ai revoltei. Se raportează că departamentul regional al Comitetului de anchetă a deschis un dosar penal în temeiul articolului privind revoltele în masă, care prevede pedeapsa cu închisoarea de la 8 la 15 ani. 

În timpul ciocnirilor de pe aeroport, nouă polițiști au fost răniți, doi dintre ei fiind internați în spital, a adăugat Ministerul Afacerilor Interne. De asemenea, peste 20 de protestatari au fost răniți din cauza tulburărilor. Dintre aceștia, zece au fost internați, doi fiind în stare gravă, a informat Ministerul Sănătății din Daghestan.

Acțiunile participanților la revoltă au fost criticate de șeful Daghestanului, Serghei Melikov, de ombudsmanii federali și regionali, de Muftiul Daghestanului, de Administrația Spirituală a Musulmanilor din Federația Rusă, de Congresul Evreiesc Rus și de mulți alții. Kremlinul rămâne tăcut deocamdată.

Încercările de a destabiliza situația din Daghestan vin din exterior, a declarat șeful regiunii Serghei Melikov, în cadrul unei conferințe de presă. El a acuzat Ucraina că ar fi stat în spatele revoltei. Potrivit acestuia, apelurile pentru locuitorii republicii să iasă la proteste în masă au fost răspândite în mod activ pe canalul de Telegram „Morning of Dagestan”, afiliat cu Ilya Ponomarev, un fost politician rus cu sediul la Kiev care se opune Kremlinului și care pretinde că coordonează un grup de ruși care luptă împotriva Moscovei în Ucraina, ai cărui membri sunt cunoscuți ca având opinii de extremă dreapta. Ponomarev a declarat duminică că nu a mai controlat canalul de mai bine de un an.

Aseară, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, declara că „ceea ce se întâmplă în Daghestan nu este un caz singular, ci face parte din cultura urii față de alte popoare din Rusia, propagată de televiziunea de stat, experți și autorități”.

Autoritățile israeliene se bazează pe agențiile ruse de aplicare a legii pentru a oferi protecție israelienilor și evreilor, se arată într-o declarație comună a Ministerului de Externe israelian și a biroului prim-ministrului Benjamin Netanyahu, după acțiunile care au avut aseară pe aeroport. Textul subliniază că „Statul Israel ia foarte în serios încercările de a face rău cetățenilor israelieni și evreilor din întreaga lume”.

„Ambasadorul israelian în Rusia Alex Ben Zvi lucrează cu autoritățile ruse pentru a asigura siguranța israelienilor și evreilor în această țară”.

Purtătorul de cuvânt al Rabinatului-șef al Rusiei din Daghestan, Ovadia Isakov, a declarat că în Derbent, un important oraș din regiune, se găsesc aproximativ 300 până la 400 de familii evreiești, cu un număr asemănător dispersat în întreaga țară. Acesta a subliniat că există o posibilitate ca membrii comunității să înceapă să ia în considerare să părăsească regiunea.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram