Zelenski, după vizita lui Blinken la Kiev: Dacă am fi primit deja două sisteme Patriot la Harkov, am fi avut o situaţie diferită

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat din nou o „accelerare semnificativă” a livrărilor americane de arme, exprimându-și îngrijorarea că între anunțul pachetelor de ajutor și apariția armamentului pe front trece prea mult timp.

Într-un nou apel pentru obținerea sistemelor antiaeriene Patriot, Zelenski a menționat într-un discurs video marți seara că, dacă Ucraina ar fi dispus de două astfel de sisteme de apărare antiaeriană în regiunea Harkov, situația de pe front ar fi fost total diferită în prezent.

„Trebuie să grăbim semnificativ procesul de aprovizionare. În prezent, decalajul de timp dintre anunțarea pachetelor și apariția reală a armelor în prima linie este prea mare. (…) Am discutat, de asemenea, despre sistemele de apărare aeriană – sistemele de care avem nevoie. În special, pentru Harkov şi regiunea Harkov. Dacă am fi primit deja două Patriot pentru această regiune anume, am fi avut o situaţie diferită în război în general”, a declarat Zelenski.

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a încercat marți să ridice moralul ucrainenilor confruntați cu o nouă ofensivă rusă, asigurându-i în timpul unei vizite la Kiev că ajutoarele americane întârziate din cauza unei dispute politice încep să vină și vor produce o „schimbare reală” pe front.

Într-un discurs ținut în fața unui grup de studenți ai Institutului Politehnic din Kiev, Blinken a recunoscut că „există o serie de probleme critice care se află în fața noastră pentru lunile următoare”.

„Săptămânile și lunile care urmează vor cere mult ucrainenilor, care au sacrificat deja enorm, dar am venit în Ucraina cu un mesaj: Nu sunteți singuri! Când vom organiza summitul de la Washington din iulie, vom lua măsuri tangibile pentru a spori rolul NATO în construirea unei forțe ucrainene rezistente și capabile”, a spus secretarul de stat. Aducem Ucraina mai aproape și apoi în NATO”, a adăugat Blinken.

Vizita lui Antony Blinken vine la trei săptămâni după aprobarea în Congresul SUA a pachetului de ajutor pentru Ucraina de peste 60 de miliarde de dolari. Aprobarea a fost întârziată luni de zile pe fondul unor dispute de politică internă din SUA.

Această vizită a șefului diplomației americane la Kiev vine și pe fondul unor avansuri ale armatei rusești în nordul regiunii Harkov, favorizate tocmai de lipsa de muniție și soldați a armatei ucrainene.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *