16 ani de la întronizarea Patriarhului Daniel, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Mesaj de recunoștință din partea mitropolitului Petru al Basarabiei

Liderul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Patriarh Daniel, a împlinit ieri 16 ani de la întronizare. Cu această ocazie, la Catedrala Patriarhală și Palatul Patriarhiei din București a avut loc o ceremonie specială la care au participat ierarhi și clerici ai BOR, pentru a-i aduce un omagiu și să transmită un gest de recunoștință Întâistătătorului Scaunului Patriarhal. Printre cei prezenți a fost și mitropolitul Basarabiei, ÎPS Petru.

„Însoțit de Părintele Arhidiacon Maxim Sturza, Înaltpreasfințitul Părinte Petru a adus gândurile Sale de felicitare și de recunoștință Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Aceste cuvinte, rostite în numele întregii comunități ortodoxe din Basarabia, au fost pline de apreciere pentru contribuția semnificativă a Preafericitului Patriarh la dezvoltarea și promovarea valorilor ortodoxe în regiune”, menționează Mitropolia Basarabiei, într-un comunicat de presă.

Mitropolitul Basarabiei a subliniat perspectivele pastorale și misionare pe care Patriarhul Daniel le-a oferit în acești 16 ani de slujire și și-a exprimat recunoștința pentru grija pe care o poartă față de creștinii români-basarabeni.

„Această aniversare a fost un prilej de a arăta recunoștința pentru impactul profund pe care Biserica Ortodoxă Română sub conducerea Patriarhului Daniel l-a avut în societatea basarabeană. În ultimii 16 ani, sub îndrumarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Biserica Ortodoxă Română a experimentat o dezvoltare remarcabilă în diverse domenii, de la activitatea pastoral-liturgică și administrativă la cultură, misiune, și acțiuni filantropice. Această aniversare a reprezentat, așadar, un moment oportun pentru a celebra și a recunoaște realizările notabile ale Bisericii Ortodoxe Române și ale Patriarhului Daniel, în fruntea acesteia”, se mai spune în comunicatul Mitropoliei.

Actualul patriarh al românilor a îmbrăcat haina monahală la 6 august 1987, având numele de mirean Dan Ilie Ciobotea. Nașul său de călugărie a fost marele duhovnic român Ilie Cleopa. Peste câțiva ani, în 1 iulie 1990, a devenit arhiepiscop al Iașilor și mitropolit al Moldovei și Bucovinei. Aflat la conducerea Mitropoliei Moldovei, ÎPS Daniel a fondat numeroase instituții dintre care amintim: Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, Seminarele Teologice Ortodoxe de la Mănăstirea Agapia, Botoșani, Dorohoi, Iași și Piatra Neamț, Academia Laică „Sf. Ioan de la Neamț”, Mănăstirea Neamț, Centrul Cultural-Pastoral „Sf. Daniil Sihastru”-Durău, Institutul Ecumenic „Sf. Nicolae”-Iași, Centrul de Conservare și Restaurare a Patrimoniului Religios „Resurrectio”, Centrul de educație și informare medicală Providența II – 2002, Institutul social-caritativ Diaconia – 2003 și altele.

În data de 30 octombrie 2007, a devenit Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram