Adunarea Populară a Găgăuziei a fost exclusă din procesul de desemnare a procurorului regiunii autonome. Actualele prevederi prin care deputaților locali li se atribuie dreptul de a selecta candidatul pentru postul de procuror regional, cu ulteriora aprobare de către CSP și procurorul general, au fost declarate neconstituționale.
Curtea Constituțională a admis luni sesizarea depusă de procurorul general Ion Munteanu în luna ianuarie prin care s-a menționat că actualele norme privind implicarea Adunării Populare a Găgăuziei în procesul de selecție și propunere a candidatului pentru funcția de procuror-șef al regiunii autonome contravine „principiului separației puterilor în stat” și „dispozițiilor referitoare la autonomia Procuraturii”, principii prevăzute de Legea Supremă.
„Găgăuzia este parte a Republicii Moldova și are competențe în domeniul soluționării problemelor politice, economice și culturale la nivel local. Pe de altă parte, Procuratura este un sistem unitar cu statut național, iar Procuratura Găgăuziei este parte a acestui sistem”, a declarat președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.
La rândul ei, Procuratura Generală susține că, potrivit Constituției, atât puterea legislativă, cât și cea executivă nu pot participa la numirea procurorilor, această atribuție fiind realizată exclusiv de procurorul general la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor.
„Procuratura Generală consemnează importanța hotărârii pronunțate astăzi de Curtea Constituțională prin care a fost admisă sesizarea depusă la data de 29 ianuarie 2025 de către Procurorul General, Ion Munteanu. Curtea Constituțională a constatat că dispozițiile contestate sunt incompatibile cu Legea Supremă, afectând arhitectura constituțională a autorității judecătorești și punând în pericol independența procurorilor. Ca efect al acestei hotărâri, Consiliul Superior al Procurorilor și Procurorul General vor putea exercita pe deplin și exclusiv atribuțiile constituționale care le revin privind selecția și numirea procurorului-șef al Procuraturii UTA Găgăuzia”, se arată într-un comunicat al Procuraturii Generale.