ANALIZĂ | George Damian: Propunere occidentală de plan pentru Ucraina: un fel de soluție coreeană

Revista Foreign Affairs publică o analiză care conține idei pentru un nou plan occidental în privința Ucrainei, asta după ce a devenit clar că ofensiva ucraineană a eșuat și țările occidentale nu sunt dispuse să continue strategia generală „îi înarmăm pe ucraineni și ucraineni îi alungă pe ruși” (Redefining Success in Ukraine A New Strategy Must Balance Means and Ends).

Analiza pornește de la ideea că Ucraina și Occidentul se află pe o traiectorie nesustenabilă, cu o discrepanță majoră între scopuri și mijloace – nu avem suficiente resurse pentru a ne atinge obiectivele. Deși din punct de vedere legal și politic recuperarea teritoriilor ocupate și a Crimeei sunt obiective legitime, totuși, din punct de vedere strategic, nu vor putea fi atinse în viitorul imediat și posibil nici dincolo de acesta.

Articolul din Foreign Affairs face apel la SUA să coordoneze eforturile de crearea unei noi strategii pentru Ucraina care să pună în acord scopurile și mijloacele. Primul pas în acest sens este ca SUA și partenerii europeni să înceapă consultări cu Ucraina asupra unei strategii centrate pe dispoziția Kievului de a negocia un acord de încetare a focului cu Rusia în paralel cu schimbarea strategiei militare într-una defensivă. Kievul ar trebui să fie de acord că prioritatea sa este să apere și reconstruiască teritoriul pe care îl controlează.

Dacă Rusia respinge oferta Ucrainei pentru un acord de încetare a focului, o strategie defensivă a armatei ucrainene va permite limitarea pierderilor și va demonstra partenerilor occidentali că merită să fie sprijinită o strategie funcțională cu obiective care pot fi atinse. Un eventual blocaj poate convinge Moscova să renunțe la câmpul de luptă în favoarea mesei de negocieri.

Situația de pe front nu este una favorabilă Ucrainei: au fost înregistrate pierderi umane și materiale imense, iar contra-ofensiva din acest an a avut un rezultat invers: Rusia a câștigat controlul asupra unei suprafețe mai mari decât a câștigat Ucraina. Strategia de creștere a numărului de arme și muniții furnizate Ucrainei s-ar putea să nu ducă la rezultatul dorit, respectiv ruperea frontului.

Soluția încheierii unui acord de încetare a focului (cu toate detaliile de care este nevoie, trasarea liniei de demarcație, garanții etc.) ar putea fi atinsă în urma unor negocieri desfășurate sub supraveghere internațională (ONU, OSCE). O problemă în acceptarea acestei soluții ar fi angajamentul total al lui Zelensky și a echipei lui în favoarea recuperării teritoriilor pierdute prin luptă – însă o încăpățânare în această direcție ar putea duce la pierderea sprijinului occindental. Pentru a „îndulci pilula amară”, SUA și anumiți membri NATO ar putea oferi Ucrainei un parteneriat care să-i garanteze independența pe modelul articolului 4 din carta NATO, respectiv consultații imediate în cazul în care este amenințată independența, integritatea teritorială sau securitatea. UE ar trebui să-i ofere Ucrainei un aranjament special pentru perioada de până la aderare, iar negocierile de aderare ar trebui grăbite.

Foarte pe scurt: în Foreign Affairs a apărut o propunere pentru o nouă strategie occidentală în Ucraina care se centrează pe încheierea unui acord de încetare a focului sub garanții internaționale, oferirea de garanții de securitate printr-un parteneriat cu țări NATO și o aderare rapidă la UE, problema teritoriilor aflate sub ocupație rusă fiind lăsată spre rezolvare generațiilor viitoare. Pentru ca Rusia să fie de acord cu un acord de încetare a focului este nevoie ca Ucraina să treacă la o strategie militară defensivă, caz în care va continua sprijinul militar occidental. De principiu este vorba de o „soluție coreeană”, dar totul depinde de ce va vrea Moscova să facă în continuare.

Autor: George Damian

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin