Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a finalizat examinarea Raportului privind rezultatele controlului activității licențiate desfășurate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” în perioada anilor 2020-2022 și a constatat multiple deficiențe și nereguli care necesită măsuri urgente de redresare.
Printre constatările făcute de ANRE , se numără gestionarea ineficientă a contractelor cu BERD și BEI, care a generat cheltuieli ineficiente în valoare de 3 922 737,07 euro (79,0 mil. lei). De asemenea, perioada de realizare a proiectelor investiționale s-a extins dincolo de termenele stabilite, ceea ce a dus la investiții nefinalizate în valoare de 755,1 mil. lei.
Potrivit ANRE, întreprinderea se confruntă cu un risc major de incapacitate de plată a obligațiunilor scadente, având soldul mijloacelor bănești mult sub nivelul obligațiunilor scadente (13,1 mil. lei față de 692,6 mil. lei).
„Apă-Canal Chișinău” ar fi ratat posibilitatea de a recupera prin tarife investițiile realizate în valoare de 47,0 mil. lei din cauza neglijenței în procesul de planificare și modificare a planurilor investiționale.
Raportul mai arată că operatorul nu a prezentat anual documentele necesare pentru actualizarea tarifelor, nereușind astfel să includă cheltuielile de bază în calculul tarifului aferent serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în valoare de aproximativ 13,0 mil. lei.
“Conducerea Apă-Canal Chișinău operatorului a depășit în fiecare an valorile cheltuielilor de bază aprobate de către ANRE cu 25-34%. Nu au fost luate măsuri eficiente pentru reducerea pierderilor de apă în sistem, generând cheltuieli nejustificate în sumă de 44,9 mil. lei. S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu a aplicat principiul eficienței maxime la cheltuielile minime la achiziționarea bunurilor materiale, admisând cheltuieli ineficiente în sumă de 3,4 mil. lei.”, se mai arată în raport.
În baza constatărilor din raportului, ANRE a obligat conducerea întreprinderii “Apă-Canal Chișinău” să vină cu acțiuni de redresare în termen de 3 luni pentru asigurarea continuității prestării serviciului de alimentare cu apă și de canalizare.
Potrivit unui comunicat al ANRE, raportul va fi înaintat Procuraturii Generale și Consiliului municipal Chișinău pentru analiza acțiunilor persoanelor responsabile din cadrul societății, în conformitate cu legislația în vigoare, urmând să fie emise deciziile corespunzătoare.
ANRE reafirmă importanța asigurării unui serviciu de calitate în domeniul apei și canalizării și va monitoriza îndeaproape implementarea măsurilor de redresare pentru îmbunătățirea situației S.A. „Apă-Canal Chișinău”.
Reprezentanții Apă-Canal Chișinău nu au venit deocamdată cu o reacție la acest subiect.
În schimb, Primăriei Chișinău susține că „ANRE face mofturile guvernării”.