OPINIE | SIS-ul riscă să fie transformat în poliție politică, dacă va fi ignorată opinia Comisiei de la Veneția

Inițiativa privind schimbarea legislației în domeniul securității riscă să transforme SIS în poliție politică, dacă majoritatea PAS nu va ține cont de observațiile făcute de Comisia de la Veneția. De această părere este comentatorul politic Victor Nichituș, care atrage atenția, într-un editorial, asupra punctelor vulnerabile pe care le conține proiectul de lege respectiv.

„Orice putere vrea să capete și mai multă putere, iar partidul aflat la guvernare între Prut și Nistru nu face excepție. Am observat două aspecte care, în opinia mea, cresc riscul politizării serviciului secret moldovenesc: a) Directorul acestei instituții poate autoriza, fără control judiciar sau alte forme de control extern instalarea aparatelor de supraveghere video, foto, audio, în locuințele cetățenilor, fără obligația de a informa persoana vizată; b) Șeful statului moldovean are un rol neclar în coordonarea SIS, nu se știe cât este de mare puterea de coordonare a Președintelui Republicii, în condițiile în care activitatea Serviciului este coordonată de președintele Republicii Moldova, iar tot președintele este comandantul suprem al sistemul național de securitate și apărare, iar directorul SIS este membru al Consiliului Suprem de Securitate condus, ați ghicit, tot de președintele statului moldovean”, menționează autorul.

Potrivit lui Nichituș, în decursul anilor, s-a vorbit mult despre controlul parlamentar asupra serviciului de securitate, însă acest lucru s-a dovedit a fi o ficțiune. Asta deoarece, susține el, nu există vreun exemplu când un membru al subcomisiei de control a SIS să fi avut vreodată acces la supravegherea propriu-zisă a activităților instituției sau la dosare speciale și operațiuni, iar rolul acestei subcomisii este, mai degrabă, unul statistic.

„Nu sunt cârcotaș, înțeleg că proiectele de lege votate în prima lectură au scopul de a proteja securitatea națională, dar, fără modificarea punctelor semnalate de către Comisia de la Veneția, drepturile și libertățile cetățenilor vor fi încălcate. Dacă schimbările vor fi cosmetice, scepticismul meu va fi întemeiat, iar majoritatea parlamentară PAS va fi suspectată că legile nu sunt dedicate reformei sectorului moldovean de securitate ci, mai degrabă, împotriva oponenților politici. Aceste bănuieli vor deveni cu atât mai rezonabile, cu cât anul 2023 este an electoral, anul în care se vor desfășura alegerile locale. Mingea este în terenul majorității parlamentare, sper să nu-și dea autogol”, concluzionează Victor Nichituș în editorialul său.

În 30 martie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a votat, în prima lectură, un pachet de legi dedicate reformei serviciului secret moldovenesc. Autorii inițiativei, deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate, au declarat că schimbarea legislației în domeniu este necesară în contextul în care alături de frontierele statului moldovean se desfășoară un război, iar serviciul moldovean de securitate este obligat să fie proactiv.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *