Italia interzice ChatGPT și amenință compania-mamă, OpenAI, cu amenzi de 20 milioane de euro

Autorităţile italiene au decis să blocheze robotul conversaţional ChatGPT, pe motiv că nu respectă legislaţia referitoare la datele personale şi că nu deţine un sistem pentru verificarea vârstei utilizatorilor minori, transmite Agerpres, cu referire la AFP.

Decizia are „efect imediat” și presupune „limitarea provizorie a prelucrării datelor utilizatorilor italieni prin intermediul OpenAI, creatorul ChatGPT”, a anunţat într-un comunicat de presă Autoritatea naţională pentru protecţia datelor cu caracter personal din Italia.

Motivul principal constă în faptul că nu există niciun filtru de verificare a vârstei utilizatorilor îi expune pe minori la răspunsuri absolut neconforme în raport cu nivelul lor de dezvoltare. Autoritatea italiană a cerut OpenAI „să îi comunice într-un interval de 20 de zile măsurile adoptate” pentru remedierea situaţiei, „sub sancţiunea unei penalităţi de până la 20 de milioane de euro sau de până la 4% din cifra de afaceri obţinută anual la nivel mondial”.

Anunţul intervine într-o perioadă în care Europol a avertizat că infractorii sunt pregătiţi să se folosească de inteligenţa artificială, precum robotul conversaţional ChatGPT, pentru a comite fraude şi alte infracţiuni cibernetice. De la operaţiunile de „phishing” şi până la dezinformare şi programe malware, capacităţile care evoluează rapid ale roboţilor conversaţionali (chatbots) sunt susceptibile de a fi rapid exploatate de persoane rău intenţionate, a estimat Europol într-un raport.

ChatGPT a fost lansat în noiembrie 2022 şi a devenit foarte popular printre utilizatorii de internet, pentru capacitatea sa de a oferi răspunsuri la întrebări dificile, de a compune sonete şi chiar de a promova examene. De asemenea, ChatGPT poate fi utilizat pentru a scrie coduri informatice, fără a deţine cunoştinţele tehnice necesare.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *