Sănătatea s-a scumpit peste măsură! De astăzi, polița de asigurare medicală costă 12 600 de lei, de trei ori mai mult decât anul trecut

Începând de astăzi, 1 aprilie, cetățenii moldoveni, care își cumpără poliță medicală obligatorie în mod individual, vor trebui să achite pentru ea 12 636 de lei, de aproape trei ori mai scump decât era până acum. Mai mult, pentru fiecare zi de întârziere se vor aplica penalități în mărime de 0,1% din costul total.

Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală, pentru anul 2023, a fost adoptată de legislativ la finele anului trecut, în 22 decembrie, de către deputații PAS, la inițiativa Ministerului Sănătății, condus de Ala Nemerenco.

Potrivit documentului, costul poliție medicale pentru cetățenii care se asigură de sine stătător reiese din salariul nominal mediu pe țară, prognozat pentru anul 2023 la suma de 11 700 de lei.

Partea preponderentă a fondurilor AOAM, în jur de 13,9 miliarde de lei, urmează a fi acumulată în fondul pentru achitarea serviciilor medicale și farmaceutice. Această cifră este cu peste 1,8 miliarde de lei sau cu 15,1% mai mare comparativ cu cea aprobată pentru 2022.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin