Comisia Europeană lansează Dialogul la Nivel Înalt între Moldova și UE în domeniul transporturilor: Este momentul pentru poduri din ciment și oțel peste Prut

Comisia Europeană a lansat astăzi Dialogul la Nivel Înalt în domeniul transporturilor cu Republica Moldova. Anunțul a fost făcut de către ministrul Infrastructurii Andrei Spînu și Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, care a menționat că este timpul să „trecem de la poduri de flori, la poduri din ciment și oțel”.

Prima rundă de discuții din acest format va avea loc pe 19 februarie la Bruxelles și va aborda toate aspectele legate de transporturi, inclusiv siguranța, digitalizarea și sustenabilitatea.

„Noi ca români ne aducem aminte cu emoție de poduri de flori, dar fără să fiu prozaică, este momentul pentru poduri din ciment și oțel, de cale ferată și rutieră peste Prut. Poate trenul simbolic numit „Prietenia” legând Chișinăul de București ar putea câștiga într-un viitor nu foarte îndepărtat atribute cum sunt eficiența și viteza”, a declarat Comisarul European pentru Transporturi, Adina Vălean, într-o conferință de presă susținută împreună cu ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, la Strasbourg.

La rândul său, Andrei Spînu a subliniat că dialogul inaugurat astăzi va include două aspecte esențiale ale negocierilor: transportul și rețelele transeuropene. În acest sens, el a anunțat deschiderea unui Birou al Comunității de Transporturi Europene la Chișinău.

„Biroul ne va ajuta să grăbim procesul de integrare în acest sector. […] Implementarea completă a acquis-ului comunitar în transportul internațional rutier de mărfuri, reabilitarea drumurilor și căilor ferate din rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T) și foarte important să construim cât mai multe poduri peste Prut, care să ne unească cu România”, a mai declarat Spînu.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram