Consiliul European a aprobat noul pact al UE privind migrația și azilul

Ţările UE au dat marţi undă verde pentru ampla reformă a politicii europene privind migraţia, care înăspreşte controalele la frontierele blocului comunitar şi stabileşte un sistem de solidaritate între statele membre, relatează AFP.

În cadrul unei reuniuni care a avut loc la Bruxelles, miniştrii europeni au adoptat în mod oficial cele zece acte legislative care alcătuiesc „Pactul privind migraţia şi azilul”, acesta urmând să se aplice din 2026.

Ungaria și Polonia, care s-au opus de mult timp oricărei obligații ca țările să găzduiască migranți sau să plătească pentru întreținerea acestora, au votat împotriva pachetului, dar nu au putut să-l blocheze, iar ţări precum Austria şi Slovenia s-au opus anumitor părţi, potrivit DPA.

Noul pachet de legi este produsul mai multor ani de dezbateri aprinse şi a fost criticat atât de cei care doresc să reducă imigraţia, cât şi de activiştii care vor să faciliteze intrarea persoanelor în UE.

Astfel, statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a stabili proceduri la frontieră pentru a reţine anumite tipuri de solicitanţi de azil în timp ce aceştia sunt verificaţi şi pentru a-i trimite înapoi pe cei care nu îndeplinesc condiţiile necesare. Ţările care sunt copleşite de cereri vor putea cere trimiterea solicitanţilor în alte ţări ale UE.

„Pactul privind azilul și migrația va asigura un sistem de migrație mai echitabil și mai puternic, care face o diferență concretă pe teren. Aceste noi reguli vor face sistemul european de azil mai eficient și vor spori solidaritatea între statele membre. Uniunea Europeană își va continua, de asemenea, cooperarea strânsă cu țările terțe pentru a aborda cauzele fundamentale ale migrației ilegale. Numai împreună putem găsi răspunsuri la provocarea migrației globale”, a declarat Nicole de Moor, secretarul de stat belgian pentru azil și migrație.

Principalele partide politice cred că pactul rezolvă problemele care au divizat națiunile membre de când peste 1 milion de migranți au ajuns în Europa în 2015, majoritatea fugind de războiul din Siria și Irak. Ei speră ca aceste reforme vor contribui la reducerea influenței partidelor conservatoare și naționaliste la viitoarele alegeri europarlamentare din 6-9 iunie.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *