Două decenii fără Emil Loteanu. Azi se împlinesc exact 20 de ani de când marele cineast nu mai este printre noi

Ziua de 18 aprilie este una tristă pentru cinematografia moldovenească. În urmă cu 20 de ani, s-a stins din viață, la vârsta de 66 de ani, Emil Loteanu, cel mai mare și îndrăgit regizor și scenarist de film, născut între Prut și Nistru.

Emil Loteanu s-a născut la data de 6 noiembrie 1936, în satul Clocușna, raionul Ocnița. Este autorul a peste 20 de filme, la realizarea cărora a participat atât prin regizarea lor, cât și prin scrierea de scenarii.

A debutat în cinematografie în anul doi de studenție, semnând scenariul și regia la filmele documentare de scurtmetraj Hora mare (1959), Amintiri din copilărie (1960), Piatra, timpul, cântecul (1961).

Debutul său ca autor de filme de lungmetraj a avut loc în anul 1963, cu pelicula „Așteptați-ne în zori” (1963). Au urmat filme ca „Poienele roșii” (1966), „Această clipă” (1968) și memorabilul film Lăutarii (1971), care i-a adus recunoaștere internațională.

În colaborare cu studioul „Mosfilm”, a realizat o altă lucrare de excepție – „Șatra” (1976) în care ecranizează viața țiganilor de la începutul secolului al XX-lea și care i-a adus o mulțime de premii internaționale.

În 1978, lansează o altă capodoperă cinematografică – „Gingașa și tandra mea fiară”, o ecranizare a nuvelei „O dramă la vânătoare” de Anton Cehov, cunoscut până azi mai ales pentru linia melodică semnată de marele Eugen Doga, desemnată recent de UNESCO drept una dintre cele mai mari capodopere muzicale ale secolului 20.

Emil Loteanu a încetat din viață în data de 18 aprilie 2003, într-un spital din Moscova, fiind înmormântat în cimitirul Vagankovo din capitala Rusiei.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin