Acuzații dure la adresa guvernării PAS, din partea fostul ministru al Finanțelor, Mariana Durleșteanu. Aceasta atrage atenția asupra unor scheme în domeniul energetic, prin intermediul Energocom, care afectează direct cetățenii și au menirea să redirecționeze în propriile buzunare fondurile oferite de BERD, dar și banii din contul României.
Vă prezentăm mai jos postarea făcută de Durleșteanu, în care explică modul în care funcționează schema:
„Toți cunoaștem despre achizițiile de gaze naturale de către „dominatorul Moldovei”, implicarea Energocom, Moldovagaz. Nu cunoaștem detaliile din contractele de achiziții și livrare, însă am incercat sa mă uit cât de transparenți sunt așa numiții „traderi moldoveni”.
În 2021, la Chișinău a fost deschisă Bursa Română de Mărfuri (Bursa Română de Mărfuri – East Energy Moldova), având ca scop fortificarea securității energetice a Moldovei, dezvoltarea unei platforme ce ar asigura o piață competitivă a resurselor energetice, prin obținerea celui mai bun preț pentru consumatorul casnic și cel industrial.
Ați mai auzit ceva despre activitatea acestei platforme? Sau despre anumite tranzacții pentru achiziția de gaze naturale prin această platformă?
M-am uitat pe site-ul profesioniștilor LinkedIn. Bursa Română de Mărfuri – East Energy Moldova are doar 4 urmăritori, dar câte postări despre activitatea acestei platforme? Zero! Rușine și bataie de joc de banii publici ai României!
Energocom așa și continuă să o facă pe marele „trader”, cumpărând de la diverși intermediari și revânzând gazul apoi către Moldovagaz, iar pentru aceasta luând un comision de circa 10% (poate mai mult). Prima tranzacție de achiziție de gaze de la Bursa Română de Mărfuri din București (fără platforma de la Chișinău) a fost făcută în martie 2023 la un preț de 240 RON sau 973 lei moldovenești pentru un MWh/oră (circa 500 $/1000 m3) fără transport.
Recent, Energocom a contractat volume de gaze pentru lunile octombrie -decembrie 2023, revânzând către Moldovagaz la un preț de 605$/1000 m3 (Comunicate – Energocom SA), anunțându-ne ca prețurile sunt mai mici decât cele de la Gazprom pentru malul drept al Moldovei.
Întrebare: pentru ce e nevoie de intermediarul „căpușă” Energocom, care percepe comisioane pentru intermedierea cu Moldovagaz, tocând banii din împrumutul oferit de BERD și banii consumatorilor. Ultimul raport financiar pe site-ul Energocom este cel pentru 2020. Așa asigură ei transparența activității operaționale și financiare, ascunzând cheltuielile administrative si achitările pentru membrii Consiliului de Administrare.
Cineva cunoaste dacă Energocom a achitat dividend la Bugetul de stat din așa zisa activitate pentru anii 2021-2022?
În final, sper că achizițiile de gaze naturale și prețul acestora transpus pe umerii cetățenilor va fi investigat și o să vedem că impactul financiar în bani va depăși ca sumă furtul miliardului.
Nu uitați, dragi consumatori, să achitați facturile la timp, altfel cum să-și ridice salariile „baronii” din Consiliile de administrare Moldovagaz, Energocom și managerii-lachei pentru interesele celor ce gestionează aceste achiziții.
Regretabil este faptul ca Statul Român ajută atât de mult această Guvernare „lăcustă” întru susținerea cetățenilor moldoveni vulnerabili, iar în final eficiența utilizării acestor bani nu poate fi simțită de omul de rând.”