După ce i-a pus la punct pe moldovenii care-i critică „reformele” în sănătatea din Moldova, Ala Nemerenco a plecat la Geneva, să „reformeze” nițel și sănătatea la nivel global. Acolo s-a întrunit Comitetul Executiv al OMS, pentru a discuta despre reforma guvernanței, despre implementarea bugetului și programului pentru 2024-2025, dar și stabilirea priorităților pentru 2026-2027, inclusiv elaborarea unor proiecte de rezoluții și decizii legate de statele membre.
Așadar, Republica Moldova, prin Ala Nemerenco (care are trecută în biografie și titulatura de „expert internațional în sisteme de sănătate al OMS”), este membru al Comitetului Executiv al acestei organizații, care-i un fel de „Minister Mondial al Sănătății”! Acela care a gestionat pandemia, dacă vă mai amintiți. Cine-ar fi crezut?! Apropo, în acest board sunt „o mână de oameni”, să nu credeți că toate țările membre au acest privilegiu.
„Săptămâna aceasta, sunt la ședințele de lucru a Bordului Executiv al OMS în Geneva. E de fapt lucru intens de dimineață până seara, la 9-10, cu discuții, intervenții, aprobări, dezacorduri, atingere de consens sau nu pe subiecte sensibile, sau vot, și tot așa. Suntem cei din Board o mână de oameni din lumea întreagă, printre care și eu cu mica mea țară care mă strădui să o fac cât mai vocală”, scria vinerea trecută Nemerenco pe Facebook, după ce făcuse o promenadă nocturnă prin Geneva.
Poate am fi trecut cu vederea această informație, doar că atât Nemerenco, cât și OMS, sunt în prim-planul atenției publice, în aceste zile. Or, Organizația Mondială a Sănătății se confruntă în ultima vreme cu o acută criză de imagine, după ce SUA s-au retras ostentativ din această organizație, iar la scurt timp, același lucru l-a anunțat și Argentina. Și aceste două țări nu sunt singurele care au pretenții tot mai accentuate. Grupuri influente din Marea Britanie, Italia și din alte părți de pe glob îndeamnă țările lor să ia măsuri similare.
În mod evident, vorbim despre o nouă tendință care va lua turații în următoarea perioadă. Mai ales în contextul scandalului legat de USAID, pe care Elon Musk a numit-o „organizație criminală” anume pentru faptul că a finanțat cercetările asupra „virusurilor de liliac la laboratorul din Wuhan”, după ce Congresul american a constatat că virusul SARS-CoV-2 (COVID-19), „s-a scurs” dintr-un laborator din China, adică a fost creat artificial. Prin urmare, a confirmat indirect ceea înțelegea orice om teafăr la cap – că istoria cu „liliacul pandemic”, promovată inclusiv pe dimensiunea OMS, este o poveste.
Și dacă cei care conduc SUA își numesc propria agenție de stat „organizație criminală”, pentru implicații în controversata istorie cu pandemia, vă imaginați ce semne groase de întrebare există față de OMS, care a gestionat nemijlocit această mega criză globală?
Fără îndoială, decizia SUA de a se retrage din OMS are toate șansele să declanșeze un efect de domino, care, pe de o parte, va duce la ieșirea din organizație a mai multor state, pe de altă parte, va slăbi din influența acesteia la nivel global. E bine, e rău? Complicat de răspuns la această etapă. Totuși, ținând cont de gravele probleme de imagine ale OMS, argumentele SUA și ale Argentinei par pertinente la prima vedere: statele trebuie să-și decidă singure politicile de sănătate.
Unde mai pui că atât pandemia de COVID, cât și alte procese globale gestionate de OMS au arătat că, și în cazul acestei organizații a prevalat deseori componenta ideologică, în detrimentul profilului său propriu-zis. Anume asta irită, de fapt, în primul rând, noua administrație americană.
Prin urmare, încrederea în OMS este tot mai subțirică, iar viitorul său este foarte incert. Nu-i exclus ca anume acestea să fi fost „subiectele sensibile”, dezbătute intens de către Comitetul Executiv al OMS, la care participă activ și Ala Nemerenco.
Apropo, dincolo de componenta ideologică și noile ideologii politice care se nasc, vă imaginați că s-ar putea ca și ceilalți membri ai conducerii OMS să fie tot de genul Alei Nemerenco, pe care o cunoaștem nu din auzite? Pentru că, după cum am văzut, „aleșii” de până acum au un profil psihologic specific. Dacă-i așa, nu doar sistemul nostru de sănătate este în pericol, ci și cel la nivelul întregii planete?! Gândiți-vă la asta. Mai ales că sunt convins că despre OMS se va discuta mult de acum încolo…