Zilele trecute, rectorul USM, Igor Șarov, a atins o temă nu doar sensibilă, ci fundamentală – Republica Moldova rămâne fără tineri! În 2007, aveam 132 de mii de studenți, în 2015, am rămas cu 92 de mii, în 2020 numărul lor a scăzut la 52 de mii… În 2030, spune rectorul USM, în universitățile din Republica „europeană” Moldova vor învăța doar 18 mii de studenți. Minus 114 mii de tineri capabili în aproximativ 20 de ani!
Chiar dacă nu avem niște statistici la îndemână, care să ne arate și situația exactă din școli, se vede cu ochiul neînarmat că proporția e cam aceeași. Ne revoltăm că se închid universitățile, că se lichidează școlile… Dar cum să nu se închidă, când nu mai are cine învăța în ele?
Partea cea mai tristă este că nu prea mai există soluții pentru a opri această catastrofă demografică. Se pare că am intrat deja într-un cerc vicios din care nu mai putem ieși. Republica Moldova îmbătrânește din ce în ce mai mult și, foarte curând, nu va mai fi deloc în stare să se îngrijească singură. Ea deja se află la întreținere, dar ce va fi peste câțiva ani?
Când numărul bătrânilor ajunge să-l depășească pe cel al tinerilor, statul falimentează și n-ai ce-i face. Organismul social se stinge. Degeaba faci reforme, degeaba inventezi roata, degeaba faci planuri de viitor. Nu poate exista viitor pentru un om care-i de azi pe mâine.
Dintre toți politicienii, doar pe Filat l-am văzut preocupat de această gravă problemă. Chiar dacă tot el e cel care ne-a adus-o pe Maia Sandu, prima care a început să închidă școlile. Restul trec pe lângă sau apără clădirile, prefacându-se că nu văd că acestea au rămas aproape goale.
Familia care locuiește în „casa noastră Moldova” este formată, în mare parte, din bătrâni. Copiii au plecat, iar nepoții nu vor mai veni niciodată să trăiască aici. Ce se întâmplă, de obicei, cu o asemenea casă? Ajunge pe mâini străine, în cel mai bun caz. Sau, pur și simplu, se ruinează.
La care străini v-ați gândit să le lăsați această moștenire, stataliștilor?