EDITORIAL | O nouă operațiune „Grebla”. Rețeaua PAS s-apucă iar să încurce ițele la alegerile din România

Guvernarea Maiei Sandu o ia din nou pe arătură și vrea, se pare, să strice definitiv relațiile noastre cu România. După ce, la finele anului trecut, a sfidat pe față partidele aflate la putere la București, PSD și PNL, și a susținut deschis opoziția USR-istă și pe președintele acestui partid „antisistem”, Elena Lasconi, același lucru vor să-l facă și la alegerile prezidențiale repetate.

Explic. La alegerile prezidențiale și parlamentare din România, din 2024, și PSD, și PNL au pierdut categoric în Republica Moldova, unde, de altfel, am avut o prezență record la urne din partea românilor de aici cu dublă cetățenie.

S-a întâmplat din cauză că, deși formal PAS face parte din aceeași familie politică europeană cu PNL România – Partidul Popular European –, puterea  de la Chișinău a avut alt favorit – USR, întrucât se identifică mult mai bine cu acest partid, din punct de vedere ideologic. S-a mai întâmplat, de asemenea, în pofida faptului că guvernarea PSD-PNL a ajutat enorm Republica Moldova și guvernarea PAS nemijlocit și a contribuit decisiv la victoria Maiei Sandu la alegerile prezidențiale de la noi, când a obținut al doilea mandat.

Și dacă pe cei din PNL i-a fentat pe sub masă, adică a evitat să-i terfelească în mod public, de PSD și-a șters picioarele în mod deschis. Bine, nu direct, ci prin intermediul rețelei mediatice și ONG-urilor pe care le controlează. De exemplu, cu doar câteva zile înainte de alegerile parlamentare, Iurie Ciocan, candidatul PSD la parlamentare pe circumscripția în care se află Republica Moldova, a fost supus unui adevărat linșaj public. Din raționamente clar electorale, era evident.

Ca urmare a acestei diversiuni, și PNL, partenerul PAS, și PSD, partenerul guvernării PAS, și-au luat țeapă aici. Mai mult chiar, este absolut rezonabil să spunem că haosul și vacuumul de putere, creat în România după alegerile din anul trecut, au fost provocate direct cu mânuța subțirică și firavă a Maiei Sandu. Pentru că, dacă această diversiune n-ar fi existat, iar lucrurile s-ar fi derulat în mod firesc, Marcel Ciolacu ar fi ajuns în turul doi la alegerile prezidențiale și, aproape sigur, ar fi câștigat acele alegeri. Ecuația e simplă: lui Marcel Ciolacu nu i-au ajuns mai puțin de 2 000 de voturi, ca să o depășească pe Elena Lasconi și să se califice în turul doi. O nimica toată! Or, Elena Lasconi, o cvasinecunoscută în Republica Moldova, a luat aici (v-am spus cum) 45 590 de voturi, mai mult de jumătate din totalul voturilor exprimate. Dacă două mii de voturi din aceste câteva zeci de mii ar fi mers la Ciolacu sau la Ciucă, am fi avut o cu totul altă realitate peste Prut.

La parlamentare a fost la fel – USR a luat aici, pentru Senat, 54,89%, iar pentru Camera Deputaților tocmai 61 la sută. Asta în timp ce PNL, partenerul PAS, a obținut 23,59% la Senat (pentru Camera Deputaților nu a avut candidați), iar PSD, partenerul guvernării PAS, a luat la Senat 4,79%, iar la Camera Deputaților 8,17%.

Nu, acest rezultat nu a fost unul natural, terminați cu prostiile! N-aveau cum moldovenii să voteze pentru Lasconi, cu atât mai mult pentru Lőrincz, candidatul USR în această circumscripție. Din simplul motiv că habar n-aveau cine-s tipii. Și azi dacă întrebi pe cineva de aici cine-i Lőrincz se va uita ca prostul la tine. Alo, moldoveni, e cel pe care l-ați votat cu tocmai 61%, sunteți nebuni?!

S-a lucrat metodic și nu doar pe dimensiune mediatică (unde PAS deține monopol absolut), ci și la nivel instituțional, prin implicarea inclusiv a resursei administrative. Cei de la București cunosc în detalii cum a fost, fără nicio îndoială.

Bineînțeles că asta n-are cum trece fără urmări. Atitudinea duplicitară și chiar dușmănoasă față de conducerea României a provocat supărări la București. A României, bre!, țara noastră mare, datorită căreia am supraviețuit, la modul propriu, coșmarului din ultimii cel puțin patru ani. Normal că s-au supărat, chiar dacă nu o spun deschis, din raționamente evidente. Și partea cea mai delicată este că la București guvernează în continuare PSD și PNL, iar coșmarul în Republica Moldova continuă și el și nu pare să se sfârșească degrabă. Conștientizați sau nu riscurile?

Mai ales că draga noastră guvernare a stricat nu doar relațiile frățești cu România, ci și cu americanii, dom-le! Ei și la alegerile din SUA au avut alți favoriți cu care s-au afișat deschis și care, la fel, au plecat în opoziție.

Acum să revenim la greblă. După tot acest dezastru, ai noștri văd că nu se potolesc. Ei și în alegerile prezidențiale repetate din România, care vor avea loc în 4 mai, au decis să-și bage nasul. Și, culmea, ei și de această dată sfidează puterea de la București, de parcă n-a fost destul.

Or, astăzi, guvernarea PSD-PNL, la care s-a adăugat și UDMR, merge în alegeri cu un candidat unic, Crin Antonescu, și el liberal din marea familie a PPE, din care face parte și PAS-ul Maiei Sandu. Dar știți pe cine îl susțin Maia Sandu și PAS? Vă spun eu, în secret: pe Nicușor Dan, tot USR-ist, cum altfel? Mașina propagandistică a PAS deja s-a pus în funcțiune. Gata, Lasconi nu mai e bună…

Să vedem cum vor vota moldovenii de această dată, chiar sunt curios.

P.S. În campania electorală trecută, Lasconi a fost pentru prima dată în viața ei în Republica Moldova. A promis atunci că va face cursă feroviară directă Chișinău-București, fapt care a stârnit zâmbete pe aici, deoarece trenul pe linia Chișinău-București circulă de 30 și ceva de ani. Și în Uniunea Sovietică exista, apropo. În fine… Lőrincz însă, ăla care a luat 61% (!), n-a călcat în veci pe aici și mă cam îndoiesc că știe ceva despre românii din Republica Moldova care l-au trimis în Parlament.

Între timp, Iurie Ciocan, care n-a reușit să-i convingă pe cei din PAS și, prin ricoșeu, nici pe românii de aici să-l susțină, respectiv n-a mai ajuns deputat, bate drumurile pe la București și încearcă să-și îndeplinească promisiunile făcute în campanie. Săptămâna trecută a mers să-i convingă pe cei din PSD și de la guvernare implicit să voteze o lege pentru veteranii noștri care au luptat la Nistru. În plus, umblă cu înfrățiri ș.a.m.d…

Păi, stați un pic, de asta n-ar trebui să se ocupe Lőrincz?!

P.P.S. Apropo, cred că cel mai bine a reflectat atitudinea Maiei Sandu și a guvernării PAS față de români și România ziua de 27 martie, când întreaga românitate a sărbătorit Unirea Basarabiei cu România, iar la Chișinău a fost instalat monumentul Reginei Maria, unul dintre simbolurile Marii Uniri. Atunci chiar s-a văzut ca-n palmă…

7 Votes: 7 Upvotes, 0 Downvotes (7 Points)

Leave a reply

PARTENERIAT

Susține proiectul ZIUA
Loading Next Post...
Follow
Cele mai citite
Loading

Signing-in 3 seconds...

Signing-up 3 seconds...