Elon Musk ar fi tăiat accesul Ucrainei la Starlink, de teama unei escaladări nucleare: Ce caut eu în acest război?

Elon Musk

Elon Musk le-a ordonat în secret inginerilor săi să oprească reţeaua Starlink de comunicaţii prin satelit în apropierea coastei Crimeei, anul trecut, pentru a întrerupe un atac devastator al Ucrainei asupra flotei navale ruseşti.

Decizia lui Musk, care i-a lăsat pe oficialii ucraineni să-l implore să repună sateliţii în funcţiune, a fost determinată de o mare teamă că Rusia va răspunde unui atac ucrainean asupra Crimeei cu arme nucleare – o teamă bazată pe conversațiile pe care le-a avut cu înalți oficiali ruși, scrie CNN. Destăinuirile apar în cartea autobiografică a lui Musk semnată de scriitorul Walter Isaacson, care va fi lansată pe 12 septembrie.

Astfel, în timp ce drone subacvatice ucrainene echipate cu explozivi se apropiau de flota rusă, acestea „au pierdut conectivitatea şi au eşuat pe ţărm fără să producă pagube”, în urma ordinului generat de teama lui Musk asupra unui „mini Pearl Harbour”, se arată în carte.

„Ce caut eu în acest război?”, l-a întrebat Musk pe Isaacson. „Starlink nu a fost creată pentru a fi implicată în războaie. Ea există pentru ca oamenii să poată privi Netflix, să glumească, să aibă internet pentru şcoală şi să facă lucruri bune paşnice, nu lovituri cu drone”, informează CNN, citând din biografia lui Musk.

În octombrie 2022, Musk a spus că nu mai poate menține Starlink în Ucraina operațional din cauza costurilor mari de întreținere și a cerut finanțare de la Pentagon. Miliardarul și-a schimbat ulterior declarația și a spus că Starlink va rămâne online, indiferent de sprijinul financiar. Musk a subliniat apoi că reţeaua Starlink este necesară pentru a furniza comunicaţii în Ucraina, dar că nu ar trebui folosită pentru escaladare, care ar putea duce la un al treilea război mondial.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram