Expert ucrainean: Rusia și China instituie o nouă cortină de fier, iar Ucraina luptă să rămână în afara ei

Vizita la Moscova a liderului chinez Xi Jinping și avansurile făcute președintelui rus Vladimir Putin demonstrează că cele două țări vor să instituie o nouă cortină de fier între Rusia și Occident. De această părere este fostul consilier al lui Volodimir Zelenski, Alexei Arestovici, care a menționat, în cadrul emisiunii online Feygin Live, că, în aceste condiții, mizele războiului cresc, iar Occidentul colectiv nu mai poate da înapoi.

Potrivit lui Arestovici, scopul lui Xi Jinping a fost să-l legitimeze pe Putin, anunțat în căutare internațională de Curtea Penală Internațională de la Haga, iar declarația sa prin care și-a exprimat încrederea că Putin va obține un mandat de președinte, la alegerile din 2024, arată că Rusia a intrat definitiv în sfera de influență a Chinei.

„Situația este urât mirositoare. În loc să manifeste prudență față de o persoană, care a devenit indezirabilă pentru întreaga lume civilizată, acesta a ales să pună diplomația chineză în slujba unui infractor”, a menționat fostul consilier prezidențial, ceea ce înseamnă, în opinia lui, că planul de pace, propus de chinezi, nu mai poate fi luat în calcul de SUA și Occidentul colectiv.

„Din punct de vedere geopolitic, asta înseamnă restabilirea Cortinei de Fier. Noi am vărsat foarte mult sânge, pentru a rămâne în afara ei, în timp ce Rusia și China se vor regăsi de partea cealaltă. În această situație, Ucraina nu mai poate rămâne neutră, iar occidentul colectiv înțelege foarte bine acest lucru, or, în condițiile în care doi dintre principalii săi adversari s-au unit, drumul Ucrainei către NATO devine ireversibil”, a menționat Arestovici.

Astfel, el și-a exprimat convingerea că înarmarea Ucrainei nu va mai provoca dispute în Occident, iar subiectul unor posibile negocieri de pace, înainte de o victorie finală în acest război, dispar definitiv de pe agendă.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *