VIDEO | Franța, la un pas de revoluție. Protestele violente nu mai contenesc

Noi proteste violente au avut loc aseară, la Paris, dar şi în alte oraşe din Franţa, după ce Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului de la Paris, a respins moţiunile de cenzură împotriva Guvernului, ca urmare a reformei pensiilor.

Adoptarea definitivă a legii care prevede creșterea vârstei de pensionare, în pofida nemulțumirii populare, dar și imposibilitatea de a penaliza puterea executivă aruncă Franța într-o criză politică și socială fără precedent. Zeci de mii de oameni protestează în toată țara, iar violențele nu mai contenesc mai bine de o săptămână.

Noaptea trecută, Parisul s-a transformat din nou într-un adevărat câmp de bătălie. Zeci de străzi au fost inundate de flăcări și fum, iar manifestanții furioși s-au luat la bătaie cu poliția. Până la această oră, în jur de 170 de protestatari au fost arestați.

O situație similară s-a înregistrat și în orașul Lille, unde forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea. Și în Strasbourg, manifestanţii au provocat daune, prin atacuri asupra vitrinelor magazinelor şi asupra panourilor publicitare.

Protestele au fost declanşate de respingerea celor două moţiuni de cenzură pe tema reformei pensiilor. Doar nouă voturi au lipsit pentru ca prima moţiune să fie adoptată, iar guvernul să fie doborât. Astfel, reforma pentru care executivul îşi asumase răspunderea este considerată aprobată. Opoziţia nu renunţă însă la luptă. Peste 200 de deputaţi cer un referendum pe tema pensiilor. Iar stânga radicală a promis că disputa va continua în stradă, ceea ce s-a şi întâmplat.

Analiştii politici vorbesc despre o criză profundă și un impas fără precedent. Preşedintele Emmanuel Macron se întâlneşte astăzi cu mai mulţi miniştri şi lideri parlamentari și s-ar putea adresa naţiunii, pentru a calma spiritele.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *