Fermierii anunță proteste masive în Capitală. Agricultorii se vor deplasa cu tehnică agricolă spre Chișinău

Asociația „Forța Fermierilor” și Federația Națională a Fermierilor anunță că, pe data de 22 noiembrie, agricultorii din Moldova vor organiza un protest masiv în Capitală. Fermierii din mai multe raioane se vor deplasa cu tehnică agricolă spre Chișinău. Principalul motiv al manifestației îl constituie situația critică în care se află fermierii micro, mici și mijlocii, riscul falimentului fiind iminent.

Fermierii sunt nemulțumiți de faptul că autoritățile nu au luat în considerare dificultățile cu care se confruntă aceștia și că tăcerea și inacțiunile acestora contribuie la distrugerea agriculturii în zonele rurale ale țării.

„Din start, cerem scuze locuitorilor capitalei pentru anumite incomodități, însă foarte mulți producători agricoli sunt la limita falimentului și disperării și nu au altă ieșire. Toate încercările noastre de a rezolva problema salvării fermierilor micro, mici și mijlocii prin dialog au eșuat. Autoritățile nu ne-au ascultat și, prin tăcerea și inacțiunile lor, contribuie la distrugerea agricultorilor din zonele rurale și transformarea Moldovei în moșia holdingurilor transnaționale, care nu au nevoie de satele noastre”, transmite Asociația „Forța Fermierilor” într-un comunicat.

Printre revendicările principale ale fermierilor se numără introducerea unui moratoriu privind calcularea penalităților și executarea silită a obligațiunilor pentru agricultorii în dificultate, acordarea de plăți directe la hectar începând cu anul 2024 și alocarea unor fonduri substanțiale din Fondul Național de Dezvoltare a Agriculturii pentru compensarea prețurilor derizorii la produsele agricole.

De asemenea, fermierii cer interzicerea importului de grâu, porumb și floarea soarelui până la 31 martie 2024 și admiterea tranzitului acestor produse din Ucraina doar prin transport feroviar.

„Menționăm în mod special că toate cerințele noastre pot fi realizate fără cheltuieli suplimentare bugetare, deși considerăm că a venit timpul ca guvernul să atragă fonduri europene pentru sprijinul financiar al fermierilor în contextul situației geopolitice din regiune, așa cum au procedat alte țări din Bazinul Mării Negre”, se mai arată în comunicat.

Fermierii subliniază că protestul lor nu are conotații politice și că vor respinge orice încercare de instrumentalizare politică a evenimentului. Cu toate acestea, ei speră că protestul lor va atrage atenția autorităților și va determina luarea unor măsuri urgente pentru sprijinirea sectorului agricol în dificultate.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram