Fermierii, la limita disperării! Au fost achitate doar 30 la sută din subvențiile restante, iar reforma AIPA bate pasul pe loc

Doar 30 la sută din subvențiile restante pentru anul 2022 au fost achitate pâna astăzi, din suma totală de peste 1,462 miliarde de lei, anunță Asociația „Forța Fermierilor”, care semnalează o criză sistemică în sectorul agrar. Aceștia cer intervenția premierului, căruia îi reproșează că a promis încă în luna martie achitarea subvențiilor, însă nu s-a ținut de cuvânt.

Mai mult, fermierii sunt nemulțumiți de modul în care decurge reforma Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură (AIPA), care, din septembrie 2021, este condusă de un director interimar. 

„În 19 luni reforma așa și nu s-a produs, iar situația ce ține de funcționarea entității s-a înrăutățit semnificativ. Salariile mici au generat o fluctuație de proporții a personalului AIPA. În prezent, instituția are 22 funcții sunt vacante. O mână de oameni din aparatul central încearcă cum pot să facă față fluxului tot mai mare a dosarelor de subvenționare, însă situația a ieșit de sub control. În iulie 2022 a fost anunțată reorganizarea AIPA, care prevedea și suplimentarea statelor de personal cu 75 de unități, din contul optimizărilor în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Suntem la finele lunii aprilie 2023, însă Hotărărea Guvernului privind structura nouă a AIPA așa și nu este aprobată”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Asociația „Forța Fermierilor”.

Potrivit fermierilor, blocajul instituțional este generat de Ministerului Finanțelor. 

„Tratăm această situație drept o iresponsabilitate demonstrativă și o sfidare crasă a intereselor la nivel guvernamental. Acest blocaj perturbează tot procesul de subvenționare a ramurii agricole. Cu așa tempouri de plăți, datoriile pentru anul trecut vor fi achitate în cel mai bun caz în decembrie 2023. Asociația Forța Fermierilor cere intervenția urgentă a prim-ministrului, care a promis încă la începutul lunii martie îmbunătățirea esențială a situației cu achitarea subvențiilor”, mai scriu fermierii. 

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram