Financial Times: Varșovia îndeamnă SUA să mute focoase nucleare pe teritoriul Poloniei

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a cerut Statelor Unite să transfere arme nucleare pe teritoriul țării sale pentru a descuraja o viitoare agresiune rusă, o propunere care probabil va fi percepută ca extrem de provocatoare la Moscova.

Într-un interviu acordat Financial Times, Duda a declarat că este „evident” ca președintele Donald Trump să mute focoasele nucleare americane din Europa de Vest sau SUA în Polonia, idee pe care a discutat-o recent cu Keith Kellogg, emisarul special al SUA pentru Ucraina.

„Granițele NATO s-au mutat spre est în 1999, deci, 26 de ani mai târziu, ar trebui să urmeze și o deplasare a infrastructurii NATO spre est. Pentru mine, asta e clar. Cred că nu doar că a venit momentul, ci că ar fi mai sigur dacă aceste arme ar fi deja aici”, a spus Duda.

Duda încearcă să relanseze un proiect de partajare nucleară pe care l-a propus fără succes administrației fostului președinte Joe Biden în 2022. În perioada Războiului Rece, regimul comunist polonez a găzduit focoase nucleare sovietice, dar găzduirea lor acum, sub control american, aproape de granițele Rusiei, ar fi văzută de Kremlin ca o amenințare gravă, notează publicația.

Duda a menționat că decizia aparține lui Trump, dar a amintit de anunțul lui Vladimir Putin din 2023 privind mutarea armelor nucleare tactice în Belarus, aliatul Moscovei în invazia Ucrainei.

„Rusia nu a ezitat să-și mute armele nucleare în Belarus. Nu au cerut permisiunea nimănui”, a spus el.

Cererea sa reflectă anxietatea crescândă a Poloniei și a altor țări din regiune față de posibilitatea ca Rusia să iasă întărită din negocierile de pace cu Ucraina intermediate de Trump.

Ca alternativă, Duda a susținut ideea premierului polonez Donald Tusk de a beneficia de „umbra nucleară” a Franței, propusă de Emmanuel Macron, dar a respins sugestia lui Tusk ca Polonia să dezvolte propriul arsenal nuclear, estimând că ar dura decenii.

El a adăugat că nu își imaginează o retragere a trupelor americane din Polonia, subliniind parteneriatul strategic cu SUA.

Duda a negat că Trump ar duce negocieri pro-Moscova pentru a forța Ucraina să înceteze luptele.

„Nu e o diplomație delicată, e un joc dur, dar nu cred că Trump e doar blând cu Rusia. Folosește instrumente împotriva ei, chiar dacă nu la fel de vizibil ca cele împotriva Ucrainei”, a spus el, pledând pentru a-i acorda lui Trump o șansă de a opri războiul.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *