Guvernul susține decizia de a părăsi CSI. Dorin Recean: Din păcate, Republica Moldova nu câștigă nimic în această calitate

Premierul Dorin Recean explică necesitatea ieșirii Republicii Moldova din componența adunării parlamentare a CSI, prin faptul că acest statut nu ne oferă soluții practice pentru problemele existente în relațiile cu statele membre. În acest context, el a făcut trimitere la politica duplicitară a Moscovei în raport cu Chișinăul, care își încalcă constant angajamentele asumate.

Recean a subliniat, în debutul ședinței de astăzi a Guvernului, că susține poziția exprimată anterior de președintele Parlamentului, Igor Grosu, și le-a cerut responsabililor din cadrul executivului să facă o evaluare a acordurilor semnate în cadrul CSI, dar și a rezultatelor obținute.

„Vreau doar să menționez că, cu părere de rău, CSI nu a livrat nimic pentru Republica Moldova. Noi nu am putut rezolva conflictul transnistrean, avem în continuare armata rusă staționată ilegal în Republica Moldova, nu am fost protejați de diferite embargouri economice și, respectiv, am avut întotdeauna vulnerabilități și incertitudini în ceea ce privește sistemul energetic, chiar în plin sezon rece. Trebuie să avem o inventariere a tuturor acestor acorduri, sunt 400 la număr, iar primul pas o să-l facem astăzi”, a declarat șeful cabinetului de miniștri.

Luni, 15 mai, președintele Parlamentului, Igor Grosu, care este și liderul partidului de guvernământ, a anunțat că Republica Moldova a inițiat procedura de retragere din Adunarea Parlamentară a Comunității Statelor Independente. Potrivit lui, decizia a fost luată după consultări cu Președinția, Guvernul și societatea civilă.

CSI a fost fondată în 1991, în urma semnării unui acord dintre Rusia, Ucraina și Belarus. Ulterior, acestei organizații s-au alăturat alte state, foste republici sovietice, printre care și Republica Moldova. Ultima s-a alăturat la CSI Georgia, în 1993. Tot ea a fost ce care a părăsit prima această organizație interstatatală, în 2008, după invazia Rusiei în Georgia. În 2018, CSI a fost părăsită și de Ucraina.  

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *