Invazia rusă în Ucraina provoacă pagube uriașe. Doar pentru refacerea infrastructurii este nevoie de peste 400 de miliarde de dolari

Ucraina are nevoie de cel puțin 411 miliarde de dolari, pentru a-și reconstrui infrastructura distrusă de război. Calculele au fost efectuate de experții Organizației Națiunilor Unite și au fost publicate în raportul ONU privind „Situația economică mondială și perspectivele sale”.

Studiul mai arată că, anul trecut, economia Ucrainei a suferit pierderi majore în ceea ce privește capacitățile industriale și infrastructura energetică, iar PIB-ul a scăzut cu 29,1%. Experții internaționali consideră că, în pofida asistenței financiare din partea organizațiilor internaționale, economia Ucrainei va stagna și în acest an.

Într-un raport al Băncii Mondiale, publicat anterior, se spunea că suma de 411 miliarde de dolari, necesară pentru reclădirea țării, depășește de două ori PIB-ul Ucrainei de dinainte de război, prin urmare, este un efort pe care această țară nu şi-l poate permite.

În acest context, statele occidentale caută surse de finanţare, iar un grup de parlamentari din diverse ţări, în cea mai mare parte europene, cunoscut ca United for Ukraine Network, a lansat ideea unui plan Marshall de 750 miliarde de euro. Banii ar urma să ajungă în conturile mai mult companii străine care vor fi contractate să reconstruiască infrastructura și să modernizeze Ucraina.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *