Iarna în aprilie devine un fenomen ciclic. Și în urmă cu șase ani, o calamitate similară a făcut prăpăd | GALERIE FOTO

Zăpada și viscolul, care a pus stăpânire pe estul Europei, în mijloc de primăvară calendaristică, este ceva ieșit din comun, însă nu reprezintă o premieră pentru țara noastră. În urmă cu șase ani, mai exact în 20 aprilie 2017, un fenomen meteo similar a provocat distrugeri uriașe și a paralizat la propriu Republica Moldova.

Dimineața acelei zile a provocat un adevărat șoc pentru cetățeni. Un strat gros de zăpadă, de aproape jumătate de metru, a acoperit pământul înverzit și florile de primăvară. Pomii înfloriți au fost profund afectați, deoarece ramurile au cedat și s-au rupt sub greutatea zăpezii.

Vremea rea a afectat atunci 34 mii de hectare de culturi agricole. În viticultură, 43% din culturi au fost afectate, mai ales vița-de-vie tânără, care nu a rezistat cantităților neobișnuite de zăpadă.

În orașe situația arăta aproape apocaliptic. Circulația a fost complet paralizată, din cauză crengilor masive prăbușite pe carosabil. Multe linii de electricitate au fost rupte, iar din această cauză, exista pericol sporit de electrocutare. Majoritatea întreprinderilor și-au suspendat activitatea, din cauză că angajații nu puteau ajunge la serviciu.

În urma intemperiei, doi oameni au murit, iar cinci persoane au fost rănite, mii de copaci au fost doborâți la pământ și peste 250 automobile avariate.

Valoarea estimativă a pagubelor a fost atunci de aproximativ 50-70 de milioane de lei doar în Chișinău. În total, pentru înlăturarea consecințelor provocate de intemperie, din bugetul de stat a fost alocat aproximativ un miliard de lei.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin