Inundații în Spania, bilanț dramatic. Unul dintre românii dispăruți a fost găsit mort

Cel puțin 158 de oameni au murit în urma celor mai severe inundații din Spania din 1973 încoace. Bilanțul deceselor ar putea crește pe măsură ce echipele de intervenție și salvare vor avea acces în zonele afectate. Inundațiile au fost provocate de ploile torențiale care s-au abătut brusc asupra unor regiuni ale țării.

„Acum, cel mai important este să salvăm cât mai multe vieți,” a declarat prim-ministrul Pedro Sanchez, care a vizitat joi zonele afectate.

Cel puțin 155 de victime au fost raportate în comunitatea autonomă Valencia, alte două în Castilla-La Mancha și una în Andaluzia. Unul dintre cele mai afectate orașe a fost Paiporta, la doar zece kilometri de capitala Valencia, unde au fost recuperate corpurile neînsuflețite a aproximativ 45 de persoane, conform calculelor municipale. În alte regiuni, precum La Torre și Castellar, au fost numărate 13.

O persoană aflată pe lista celor 16 cetăţeni români daţi dispăruţi în urma inundaţiilor din Spania a fost identificată ca fiind decedată, anunţă Ministerul român de Externe vineri dimneaţă.

„În continuarea comunicărilor privind situaţia cetăţenilor români din Comunitatea Valenciană – Regatul Spaniei, afectaţi de inundaţii, Ministerul Afacerilor Externe informează că, potrivit informaţiilor transmise de către autorităţile spaniole, o persoană aflată pe lista cetăţenilor români semnalaţi dispăruţi a fost identificată ca fiind decedată. Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiei îndoliate”, este mesajul ministerului.

„Toți cunoaștem pe cineva care a murit,” a declarat pentru BBC farmacistul Miguel Guerrilla, stând în fața farmaciei sale din Paiporta, acoperită de un strat gros de noroi. „Este un coșmar.”
Autoritățile nu au dezvăluit numărul exact al persoanelor dispărute, însă au menționat că acesta este mare.

Regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a avertizat că situația de urgență nu s-a încheiat încă, iar premierul Sanchez a îndemnat cetățenii să rămână în case și să urmeze indicațiile echipelor de salvare.

În zonele afectate de inundații, sute de persoane au fost adăpostite temporar, iar acum încep să se întoarcă la casele lor. Multe drumuri și liniile de cale ferată care leagă Valencia de alte orașe din Spania rămân blocate.

„A fost ca un tsunami”, povestesc locuitorii Spaniei cum au supraviețuit acestui dezastru natural.

Oamenii de știință afirmă că schimbările climatice cresc durata, frecvența și intensitatea fenomenelor meteorologice extreme, care devin tot mai imprevizibile.

Ploile care au lovit Spania în această săptămână au fost cu 12% mai puternice și de două ori mai probabile decât înainte de încălzirea globală, conform unui raport publicat joi de un grup de cercetători de la World Weather Attribution.

Localnicii și-au exprimat îndoielile cu privire la eficiența sistemelor de avertizare pentru situații de urgență și la rapiditatea reacției autorităților. Potrivit rapoartelor, Departamentul pentru Protecția Civilă și Situații de Urgență a emis alerta abia la ora 20:15, marți, deși mai multe zone din Valencia erau deja inundate de câteva ore.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram