Gospodăriile și instituțiile publice sunt încurajate să utilizeze pentru încălzire combustibili solizi ecologici, cum ar fi brichete sau peleți. Din 2025, moldovenii care vor decide să cumpere centrale pe biomasă vor putea face acest lucru la jumătate de preț. Statul își propune că ofere subvenții de 50% din prețul echipamentului.
Vor trebui însă respectate niște condiții și obligativitatea înscrierii în cadrul unui program.
„Cetățenii trebuie să se înscrie în program, nu e posibil ca cineva acum a procurat cazanul și pe urmă să vină la noi să ceară subvenția. Programul va fi lansat la începutul anului viitor. Va fi o platformă informațională prin care populația se va înregistra, va depune cererea de finanțare. Cererea va fi examinată de Comitetul de finanțare și risc al Centrului Național pentru Energie Durabilă. Noi trebuie să ne asigurăm că el este funcțional și după ce se confirmă că utilajul tehnic corespunde cerințelor de calitate și performanță pe care noi le-am stabilit inițial, oamenii vor primi bani, 50% din valoarea cazanului”, a declarat directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, pentru Moldova1.
În prezent, prețul unei centrale pe biomasă pentru locuințe variază între 15 mii și peste 50 de mii de lei, în funcție de putere, capacitate și suprafața de acoperire. În R. Moldova sunt peste 400 de instituții publice, în special grădinițe și școli, care sunt încălzite cu ajutorul centralelor pe biomasă. La nivel de gospodării, însă, statistica exactă nu se cunoaște. Fenomenul ia însă amploare. Potrivit Centrului Național pentru Energie Durabilă, volumul de peleți și brichete produse în ultimii doi ani s-a triplat. Dacă în 2021 au fost produse 21,8 mii de tone, la sfârșitul anului trecut cantitatea a fost de 58 de mii de tone.