Israelul acordă un ultimatum de 24 de ore pentru evacuarea civililor din nordul Fâșiei Gaza. ONU spune că este vorba de 1,1 milioane de oameni, o sarcină imposibilă

Gaza

Armata Israelului (IDF) a informat Naţiunile Unite, vineri dimineaţă, că 1,1 milioane de palestinieni din Gaza ar trebui să fie relocaţi în sudul enclavei în următoarele 24 de ore, a afirmat un purtător de cuvânt al ONU.

„Populația civilă trebuie să se mute în zona de la sud de Wadi Gaza. Nu vi se va permite să vă întoarceți în orașul Gaza până când nu va fi făcut un anunț suplimentar care vă va permite să faceți acest lucru”, se arată într-o declarație emisă de IDF în aceată dimineața.

După cum notează Reuters, avertismentul armatei ar putea fi un precursor al plănuitei ofensive terestre israeliene. La câţiva kilometri de frontiera cu Gaza, sunt zeci de soldaţi şi sute de tancuri şi transportoare blindate.

ONU consideră că este imposibil ca o astfel de mișcare să aibă loc fără consecințe umanitare devastatoare.

 „Organizația Națiunilor Unite face un apel ferm ca orice astfel de ordin, dacă este confirmat, să fie anulat, evitând ceea ce ar putea transforma ceea ce este deja o tragedie într-o calamitate”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric.

Secretarul general al ONU, António Guterres, a vorbit joi seară de două ori cu ambasadorul israelian la ONU, Gilad Erdan, și a spus că dorește să obțină clarificări la cel mai înalt nivel politic cu privire la cererea Israelului de a evacua populația din nordul Fâșiei Gaza.

În replică, Erdan a transmis o declarație numită „răspunsul ONU la avertismentul timpuriu al Israelului adresat locuitorilor din Gaza este rușinos!”.

„Acum, în loc să fie alături de Israel, ai cărui cetățeni au fost măcelăriți de teroriștii Hamas și care încearcă să minimizeze răul celor care nu sunt implicați, se dau indicații Israelului. Este mai bine ca ONU să se concentreze acum pe returnarea ostaticilor, condamnarea Hamas și să sprijine dreptul Israelului de a se apăra”, a declarat Erdan.

Peste 423.000 de persoane au fost forțate să-și părăsească locuințele în Fâșia Gaza, aflată sub asediu și bombardată de armata israeliană, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), relatează AFP, citată de Agerpres.

Violenţele din weekend ale Hamas au ucis 1.300 de oameni, fiind cel mai grav atac asupra civililor din istoria Israelului.  Autorităţile din Gaza afirmă că peste 1.500 de palestinieni au fost ucişi.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram