Temeri privind escaladarea conflictulului israeliano-palestinian în Franța. Macron se adresează naţiunii în această seară

Emmanuel Macron

Preşedintele Emmanuel Macron se întâlneşte, joi, cu liderii partidelor politice şi se va adresa naţiunii la televiziune pentru a face apel la unitate şi pentru a încerca să prevină orice extindere a conflictului israeliano-palestinian în Franţa, relatează Reuters.

Discursul televizat al lui Macron este programat pentru ora locală 20:00 (21:00, ora Moldovei).

Contextul este unul tensionat. Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a recunoscut că Franţa a înregistrat atât o creştere a urii online, cât şi a ameninţărilor directe, notează News.ro.

„De sâmbătă şi de la masacrele teroriste din Israel, s-au înregistrat peste o sută de acte antisemite, în principal tag-uri şi svastici. Avem persoane arestate, după ce au fost prinse cu cuţitul la intrarea în şcoli sau în sinagogi, iar o dronă care a survolat un lăcaş de cult evreiesc”, a declarat Darmanin pentru postul de radio France Inter.

Douăzeci şi patru de persoane au fost arestate. Guvernul francez a desemnat 10.000 de poliţişti pentru a proteja aproximativ 500 de locuri.

Două manifestaţii pro-palestiniene programate pentru joi se aşteaptă să aibă loc, deşi au fost interzise. Darmanin a precizat că protestele vor primi undă verde – sau nu – de la caz la caz.

„Cauza palestiniană este una absolut respectabilă, Franţa a considerat întotdeauna că avem nevoie de două state, unul israelian şi unul palestinian, dar dacă este vorba de o demonstraţie de susţinere pentru Hamas, răspunsul este nu”, a spus el.

Franţa are cea mai mare populaţie musulmană şi evreiască din Europa, iar conflictul israeliano-palestinian a contribuit în trecut la tensiuni între cele două comunităţi. În ultimii ani, mai mulţi evrei au părăsit Franţa pentru Israel decât în orice alt moment de la crearea statului evreu în 1948, mulţi dintre ei menţionând antisemitismul în creştere ca fiind un factor, mai notează sursa citată.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *