Israelul face apel la concetățenii săi să fie precauți în „ziua furiei” decretată de Hamas

Moscheea Al-Aqsa

Ministerul israelian de Externe a emis o declarație, transmisă de presa națională, în care le cere tuturor israelienilor aflați în străinătate să fie mai precauți vineri, din cauza apelului Hamas la susținătorii săi din întreaga lume de a participa la o „zi a furiei”.

Potrivit declarației, această zi este de așteptat să fie marcată de tentative de atac împotriva israelienilor și evreilor, precum și de mitinguri care ar putea deveni violente.

„Israelienilor din străinătate li se recomandă să exercite vigilență, să stea departe de proteste și demonstrații și, dacă este posibil, să se informeze de la forțele de securitate locale despre posibilele proteste și evenimente din apropierea casei lor”, se mai arată în declarație, citată de Le Figaro.

Potrivit presei israeliene, securitatea va fi sporită astăzi în ambasadele israeliene din întreaga lume.

Militanții Hamas, aflați la guvernare din Gaza, le-au cerut palestinienilor să se ridice astăzi în semn de protest față de bombardarea enclavei de către Israel, îndemnând palestinienii să mărșăluiască spre Moscheea Al-Aqsa din Ierusalimul de Est când are loc Rugăciunea de Vineri și să se confrunte cu trupele israeliene în Cisiordania ocupată, potrivit Reuters.

Complexul Al-Aqsa din orașul vechi al Ierusalimului este al treilea loc sfânt al islamului, după Mecca și Medina. Este, de asemenea, cel mai sacru loc al iudaismului, venerat ca Muntele Templului, un vestigiu al celor două temple evreiești biblice. Ciocnirile de la această moschee au contribuit la declanșarea unui război de 11 zile Israel-Gaza în mai 2021.

De altfel, Hamas a lansat un apel la o „mobilizare generală” către întreaga lume arabă şi către musulmani, în sprijinul palestinienilor. Mai mult, amenință cu un nou atac de amploare pentru vineri, 13 octombrie – „vinerea potopului al-Aqsa”, așa cum și-a numit operațiunea prin care a atacat Israelul pe 7 octombrie.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram

WordPress PopUp Plugin