Klaus Iohhanis: Situația din Republica Moldova este extrem de gravă, trebuie să facem tot posibilul să o ajutăm

Președintele României, Klaus Iohannis, susține că situaţia din Republica Moldova este gravă și că este de datoria şi responsabilitatea României să găsească soluții să o ajute să înfrunte provocările. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Haga.

„Republica Moldova reprezintă o preocupare importantă pentru mine și, după cum am aflat astăzi, nu doar pentru mine, ci pentru noi toți. Situația din Moldova este extrem de gravă și cred că este responsabilitatea noastră să găsim modalități de a ajuta Moldova să-și sporească reziliența, să își îmbunătățească întreaga situație. Și sunt foarte bucuros că această evaluare este împărtășită de colegi și ar fi foarte bine dacă elemente privind aceste aspecte s-ar regăsi în concluziile Summitului de la Vilnius”, a spus preşedintele României.

Liderul de la Cotroceni a mai declarat că securitatea Moldovei și cea a Ucrainei sunt interconectate.

„Rusia este și va continua să fie amenințarea imediată și cea mai directă la adresa securității euroatlantice. Prin urmare, trebuie să fim capabili și pregătiți pentru a ne consolida și mai mult postura și să continuăm să asigurăm sprijinul necesar pentru Ucraina și pentru partenerii noștri cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova. Trebuie să continuăm să ne angajăm într-o cooperare strânsă cu Chișinăul, mai ales ținând cont de eforturile uriașe făcute de această țară pentru a sprijini securitatea și stabilitatea din regiune, de la începutul războiului.”

Şefii de stat sau de Guvern din şapte ţări ale NATO, între care şi România, s-au reunit, la Haga, pentru a-şi coordona poziţiile înaintea summitului Alianţei de luna viitoare. La întâlnire a luat parte şi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg. Pe agendă s-au aflat sprijinul militar dar şi politic pentru Ucraina, precum şi consolidarea flancului estic al NATO în replică la instalarea grupului Wagner în Belarus.

Distribuie acest articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmărește ZIUA și pe...

Știrile ZIUA pe Telegram